Pauwels Congress Organisers blikt terug op 2021

Terugblik op 2021
2021 heeft bij ons in het teken gestaan van digitale congressen. We hebben daarbij gewerkt met diverse platforms, die veel mogelijkheden boden voor de presentatie van invited lectures,  oral presentations en posters. Ook de sponsoren hebben daaraan hun bijdrage geleverd met geavanceerde digitale stands en contactmomenten.

Het PCO team heeft er erg veel van geleerd, het digitaal vormgeven van een congres biedt andere uitdagingen dan een live congres. Ondanks alle onzekerheden hebben we de teamspirit en de humor kunnen behouden. Het wetenschappelijk niveau van alle presentaties was hoog. Dat kunnen we teruglezen in de evaluaties. Daar zijn onze klanten ook erg blij mee en er hebben voldoende vakbroeders  deelgenomen om uit de kosten te komen.

Maar het gemis aan persoonlijk contact, de wandelgangen, bijpraten onder het genot van een gezamenlijke kop koffie of een drankje, was en is enorm.

Afgelopen september/oktober mochten we 5 site visits doen naar het buitenland om daar de Europese board van de Societies weer te ontmoeten, live te vergaderen en de locaties voor de congressen in 2022 te bezoeken.

Het was een feest!!!

Digitaal vergaderen is een uitkomst om snel met mensen vanuit Nederland en Europa een aantal zaken af te stemmen. Maar als er werkelijk inhoudelijke zaken, de toekomst van een society, besproken moet worden en elkaars visie te delen, moet je tegenover elkaar zitten. De non-verbale communicatie is dan belangrijk hebben wij gemerkt. In een digitale meeting mis je die. Het echte contact vlakt af en je komt minder snel tot de kern van de zaak en reflectie is onze ervaring. Daarnaast omvatten onze medische en veterinaire congressen praktische sessies. Dat is een gemis in de digitale vervanger.

Verwachting
Als we iets geleerd hebben van de afgelopen Corona tijd is dat iedereen wel een mening heeft over de toekomst maar niemand in de glazen bol kan kijken. Het was en is nog steeds de ultieme test op het gebied van flexibiliteit, creativiteit en teamspirit voor iedereen. Dus nee, we wagen ons er niet aan om een verwachting uit te spreken.

Wel een wens
We hopen dat we ons vak weer snel uit mogen oefenen op de wijze waarom we er zo van houden door telkens weer inspiratie op te doen van ontmoetingen met bijzondere mensen op mooie plekken. Zienswijzen met elkaar te delen.
Dat zijn geweldige ervaringen.

We wensen iedereen fijne feestdagen en heel veel succes in 2022!

Team Pauwels Congress Organisers.