Parkeren bij vliegvelden weer duurder

Opnieuw moeten (zakelijke) reizigers rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. In de komende mei- en zomervakantie zijn de kosten voor een weekend parkeren (+17%, vrijdag t/m zondag) en een week parkeren (+15,5%, zaterdag t/m zaterdag) fors gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Een week of 8 dagen parkeren op het vliegveld kost nu gemiddeld 75 euro, 10 euro meer dan in 2022. De stijging op Amsterdam Airport Schiphol (+5%) valt mee. Dit kan niet gezegd worden van Brussels Airport (+55%), Charleroi Airport (+47%), Düsseldorf Airport (+53%), Eindhoven Airport (+33%) en Keulen Bonn Airport (+31%). Door de prijsstijgingen kost een week parkeren op Eindhoven Airport en Brussels Airport nu bijna 100 euro. Online reserveren blijft het advies, maar is geen garantie voor een betaalbare parkeerplaats op de luchthaven. 

In het Lenterapport 2023 ‘Parkeren op het vliegveld’ van Vliegveldinfo.nl zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende mei- en zomervakantie met elkaar vergeleken.

Week parkeren 10 euro duurder

Vorig jaar kostte een week of 8 dagen parkeren op het vliegveld gemiddeld 65 euro. Dit jaar betalen reizigers 10 euro meer voor een parkeerplaats op vliegvelden in Nederland, België en het westen van Duitsland. De gemiddelde prijs is nu 75 euro voor een week parkeren, een stijging van +15,5% ten opzichte van 2022. Ook de kosten voor een weekend of 3 dagen parkeren stegen aanzienlijk. Een weekend parkeren op een officiële parkeerplaats van de luchthaven kost nu gemiddeld 50 euro, een stijging van +17% ten opzichte van 2022 (43 euro).

Grote prijsstijgingen op grootste vliegvelden

Op 11 van de 16 onderzochte vliegvelden zijn de kosten gestegen. Opvallend is de grote stijging van de kosten voor een week parkeren op de drukke vliegvelden Brussels Airport (+55%), Charleroi Airport (+47%), Düsseldorf Airport (+53%), Eindhoven Airport (+33%) en Keulen Bonn Airport (+31%). Op Amsterdam Airport Schiphol steeg de prijs met slechts +5% tot 83,50 euro voor een week parkeren, nog altijd een stuk duurder dan het gemiddelde. De alternatieven Eindhoven Airport (€ 96,80) en Brussels Airport (€ 94,50) brengen geen verlichting, reizigers betalen er bijna 100 euro voor een week parkeren.

Op de regionale vliegvelden Bremen Airport, Luik Airport, Maastricht Aachen Airport, Münster Osnabrück Airport en Oostende Brugge Airport is niets veranderd, de prijzen stegen niet ten opzichte van 2022. Reizigers kunnen geld besparen op parkeren door te vliegen vanaf een regionale luchthaven, Antwerp Airport en Luik Airport in België niet meegerekend. Groningen Airport Eelde en Münster Osnabrück Airport zijn het goedkoopst.

Online reserveren blijft het advies

“De conclusie is simpel”, zegt Guus Wantia, eigenaar van Vliegveldinfo.nl. “Parkeren is duur op de vliegvelden van Schiphol Group, dit zijn Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport (51% eigendom) en Rotterdam The Hague Airport. Zelfs bij een online reservering kunnen de kosten hoog uitvallen. Ik raad iedere reiziger aan om te kijken naar mogelijkheden om met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven te komen. Toch een parkeerplaats? Reserveer dan online en wel zo snel mogelijk na het boeken van de vliegtickets. Enkele maanden voor vertrek reserveren is aanmerkelijk goedkoper dan enkele weken of dagen voor vertrek.”

Consument betaalt de prijs

“Parkeergelden zijn na luchthavengelden een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Europese vliegvelden”, aldus Wantia. “De prijsstijgingen op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague spekken de kas van Schiphol Group. Zeker nu mensen de coronazorgen achter zich hebben gelaten en weer volop vliegen. Schiphol heeft bezuinigd op security de afgelopen jaren, een essentieel onderdeel, wat tot grote problemen heeft geleid. Nu wordt reizigers geadviseerd om lichter te reizen om de veiligheidscontrole te bespoedigen, terwijl parkeren steeds duurder wordt. Consumenten lijken andermaal de dupe te worden van de keuzes van Schiphol.”

Parkeren over de grens

De Nederlandse vliegvelden scoren gemiddeld voor een weekend parkeren en een week parkeren. De prijs voor een weekend parkeren op een vliegveld in Nederlands is 50 euro, iets meer dan in België (46 euro) en iets minder dan in Duitsland (54 euro). De verschillen zijn groter voor een week of 8 dagen parkeren. In Nederland is de gemiddelde prijs 74 euro, bij de zuiderburen liggen de kosten een stuk hoger (94 euro). Bij de oosterburen is een week parkeren het goedkoopst (60 euro). Samengevat is België het goedkoopst voor een weekend parkeren en Duitsland voor een week.