Overhitte arbeidsmarkt

'Recordomzet uitzendbureau indicatie voor overhitte arbeidsmarkt', legt Roel Fransen, Wissenraet Van Spaendonck uit naar aanleiding van het bericht in NRC: Personeelskrapte bezorgt Randstad recordomzet.

Randstad maakt een recordomzet. Dat is geweldig voor het uitzendbureau, in deze tijden van krapte. Het is tegelijkertijd het zoveelste signaal dat we met elkaar iets moeten doen om de krapte tegen te gaan.

De arbeidsmarkt is inmiddels vergelijkbaar met het klimaat: we kijken ernaar, we zien wat er mis gaat, maar we blijven doen wat we deden. Dit leidt er toe dat de problemen op het gebied van bijvoorbeeld zorg, huisvesting en productiviteit bij bedrijven alleen maar groter worden door een gebrek aan personeel.

We moeten nadenken over een andere manier van opleiden. Mede doordat we op de opleidingen leerlingen kwijtraken, is het inmiddels zo ver gekomen dat het instroompercentage zij-instromers in de huisartsenzorg bijvoorbeeld al hoger is dan het instroompercentage van schoolverlaters.

Brancheverenigingen, opleidingen en werkgevers moeten de handen ineenslaan om te komen tot een andere benadering van opleiden en toeleiding naar de arbeidsmarkt. Hierbij valt te denken aan versneld opleiden en ruimere toelatingscriteria, maar bijvoorbeeld ook aan terugkijken naar het verleden en te leren van de ambachtsscholen van vroeger.

Als we dit niet doen, zal de arbeidsmarkt in een blijvende staat van overhitting raken.