Organisatie Songfestival blikt tevreden terug

Het Songfestival 2021 dat afgelopen week live gehouden mocht worden als een van de Fieldlab testevenementen, is een groot succes gebleken. Host City Rotterdam, bestaande uit de gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy, Rotterdam Partners en Rotterdam Festivals, blikt tevreden terug op een meer dan geslaagde 65e editie van het Eurovisie Songfestival in de stad. Het eerste grote live evement sinds de strenge covidmaatregelen die sinds vorig jaar gelden gecombineerd met de eerste online Eurovision Village waardoor dit evenement een prachtige combinatie opleverde van live en online entertainment.

In de finale van het grootste muziekfestijn ter wereld stond de Maasstad volop in de schijnwerpers met prachtige beelden van onder andere Hotel New York, het Depot Boijmans Van Beuningen, de Maassilo en de iconische Erasmusbrug in de hoofdrol. Ook de eerste online Eurovision Village werd succesvol gelanceerd met een spectaculaire openingsact van DJ Afrojack op de Hef. Dit virtuele platform is een vertaling van de fysieke Eurovision Village dat aanvankelijk gepland stond op de Binnenrotte. Op het platform konden fans en liefhebbers zich onderdompelen in een 3-D wereld van het Songfestival.

Speciaal ter viering van de start van de Songfestivalweek werden diverse Rotterdamse gebouwen aangelicht met als spektakelstuk de Erasmusbrug. De sierlijke 'Zwaan’ spreidde de hele week met stralen van licht (aan weerszijden) letterlijk haar vleugels uit over de stad. Een symbolisch en warm welkom aan de wereld en het Eurovisie Songfestival. Speciaal ter ere van Duncan Laurence, winnaar Eurovisie Songfestival 20109, was afgelopen weekend ook een speciale projectie te zien op de Zalmhaventoren. Zaterdagnacht werd daarbij het stadhuis uitgelicht in de kleuren van de Italiaanse vlag. Een felicitatie aan de winnaars van het Songfestival. Ook uit de verkeerslichten voor Rotterdam Ahoy klonk na afloop van de finale het winnende nummer Zitti e buoni. De 'dansende’ verkeerslichten blijven nog tot circa medio juni in werking.

Ambitie voor de toekomst
Wethouder Kasmi, directeur Rotterdam Ahoy Jolanda Jansen en de projectdirecteuren van Host City Rotterdam kwamen gisteren nog één keer samen bij de 100 dagen aftelklok voor het Depot Boijmans Van Beuningen waarop nu de letters OPEN prijken. Een verwijzing naar het thema van dit jaar: OPEN UP. En wat Rotterdam betreft: OPEN UP TO THE FUTURE, waarmee de stad uitdraagt onverminderd ambitieus te zijn om toekomstige (inter)nationale evenementen en congressen in de stad te verwelkomen. De klok werd feestelijk uitgeluid met een fashion-walk van studio VollaersZwart, één van de zes citydressers voor het Eurovisie Songfestival in de stad. Bekende ontwerpers en Rotterdamse naaiateliers maakten samen een kleurrijke collectie van SING ALONG Fashion gebaseerd op landsvlaggen met gisteren de Italiaanse vlag in de hoofdrol.

 

Foto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS