Ook Maastricht gaat voor duurzaamheid

Bron: Maastricht Convention Bureau

In een wereld die steeds meer gefocust is op duurzaamheid, zet de evenementenindustrie significante stappen om initiatieven te omarmen die bijdragen aan de Sustainable Development Goals. Nu steeds meer organisatoren van evenementen bestemmingen bevragen over het duurzaamheidsbeleid van hun steden, wil de stad Maastricht haar verhaal vertellen op een manier die alle lopende inspanningen weerspiegelt. En dat doet zij met de documentaire: Maastricht goes green.

Het Maastricht Convention Bureau wilde inzicht verwerven in hoeverre duurzame praktijken zijn omarmd door lokale ondernemers binnen de evenementensector. Onderzoekers doken in de initiatieven van evenementlocaties en hotels en ontdekten een overtuigend verband tussen de activiteiten van hun lokale partners in Maastricht en de bredere wereldwijde evenementenindustrie. 

Hoogst gerangschikte SDG's in lijn met wereldwijd onderzoek

Het conventiebureau ontdekte welke 4 SDG's bijzonder relevant zijn in Maastricht:

8) Eerlijk werk en economische groei
11) Duurzame steden en gemeenschappen
12) Verantwoorde consumptie en productie 
17) Partnerschappen om doelstellingen te bereiken

De duidelijke overeenstemming van de hoogst gerangschikte SDG's in Maastricht, met wereldwijd onderzoek in het SDG-rapport van de Joint Meeting Industry Council, benadrukt dat duurzaamheid geen loze kreet is; het is een drijvende kracht achter betekenisvolle verandering in de evenementenindustrie.

Documentaire Maastricht Goes Green'

Om duurzaamheid te stimuleren deelt het Maastricht Convention Bureau graag de duurzame initiatieven van hun lokale brancheleden. Hun studie is nu aangevuld met een verhelderende video waarin de duurzame initiatieven van lokale brancheleden worden getoond. Lokale ondernemers zoals Château St Gerlach, MECC Maastricht, EDEN Design Hotels en Hotel van der Valk Maastricht zijn betrokken bij deze documentaire. Ze openden deuren die normaal gesproken gesloten blijven en gaven een kijkje achter de schermen, met betrekking tot lokale inkoop, afvalbeheer, energiereductie, waardig werk en gemeenschapsopbouw.