Onderzoek naar impact coronacrisis op de Europese meetings- en congresmarkt

De strategische alliantie van de nationale congresbureaus van Europa presenteerde onlangs drie scenario’s om de impact van de coronacrisis op de Europese meetings- en congresmarkt te meten. Met deze analyse, uitgevoerd door Tourism Economics, schetst de alliantie een beeld over de huidige situatie en de weg naar herstel.

Tourism Economics rekent met drie scenario’s

Er is een grote mate van onzekerheid over de manier waarop de coronacrisis zich de komende periode blijft ontwikkelen. De lengte van de reisbeperkingen bepalen uiteindelijk wat het gevolg is voor de meetings- en congresmarkt. Tourism Economics heeft daarom verschillende scenario’s doorgerekend, een basisscenario en twee alternatieve voorspellingen.

Basisscenario

Het basisscenario gaat ervan uit dat alle geplande meetings en congressen die tussen maart en augustus zijn gepland, in heel Europa worden geannuleerd. Daarnaast is de verwachting dat in september en oktober ongeveer 75 procent van alle geplande meetings en congressen doorgaat. In november is er sprake van volledig herstel. Naar verwachting zal het totale aantal bezoeken aan evenementen in Europa in 2020 met 58 procent dalen. Volgens het basisscenario worden enkele aanhoudende negatieve sentimenteffecten verwacht voor zowel de binnenlandse als de internationale deelname aan evenementen. Dit zou kunnen leiden tot een daling van de gemiddelde opkomst in 2021 en 2022 met respectievelijk 25 en 5 procent. In 2023 verwacht men een volledig herstel.

Twee alternatieve scenario’s

Naast het basisscenario heeft Tourism Economics ook twee alternatieve voorspellingen gedaan. In het beste scenario daalt het zakelijk toerisme in 2020 met 36 procent. Binnen dit scenario wordt er vanuit gegaan dat in september en oktober ongeveer een kwart van alle geplande activiteiten wordt voltooid. Er wordt vanuit gegaan dat de crisis in de komende maanden onder controle wordt gebracht. In het slechtste scenario daalt het zakelijk toerisme met 77 procent. Binnen dit scenario wordt er vanuit gegaan dat de regering de omvang van de bijeenkomsten in 2021 blijft beperken en dat het negatieve sentiment onder de potentiële deelnemers sterker zal doorwerken, waardoor het herstel uiteindelijk pas eind 2023 volledig zal zijn. Eric Bakermans, manager Meetings & Conventions: “Met de huidige reisbeperkingen en de ontwikkelingen tot nu toe, zijn we van mening dat we uit moeten gaan van het slechtste scenario. We hebben nog een lange weg te gaan totdat we kunnen spreken van volledig herstel.”

Bekijk het volledige rapport van Tourism Economics

Bron: NBTC