Nieuw hotel en congrescentrum op Rotterdam Heijplaat

In de voormalige quarantaine-inrichting op Rotterdam Heijplaat komt een kleinschalig hotel en congrescentrum. Havenbedrijf Rotterdam draagt het Quarantaineterrein over aan non-profitorganisatie BOEi dat zich richt op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed.

Het complex dat in 1934 werd gebouwd als plek om zeevarenden met besmettelijke ziekten op te vangen was al jaren in onbruik en werd vervolgens gekraakt door een groep kunstenaars en huisvestte ook een theatergroep. In 2024 loopt de overeenkomst met de huidige gebruikers af en kan er met de herontwikkeling worden begonnen. Een beslissing die niet nieuw is omdat in 2014 al besloten was met de huidige gebruikssituatie te stoppen, aldus het havenbedrijf.

Het complex dat uit negen gebouwen bestaat is onlangs door Havenbedrijf Rotterdam overgedragen aan BOEi.  “Vanwege veiligheidsregels zijn er verder geen hotels middenin de haven, maar bestaat er wel behoefte aan. Zo ligt het Quarantaineterrein vlakbij het volop in het ontwikkeling zijnde Makersdistrict”, aldus Boudewijn Siemons van het havenbedrijf.