Nederland handhaaft zich in top 10 van internationale congreslanden

The International Congress and Convention Association (ICCA) heeft haar jaarlijkse cijfers bekend gemaakt en daaruit blijkt dat Nederland haar negende positie heeft kunnen vasthouden op de lijst van grootste congreslanden.
Het aantal internationale congressen van associaties met meer dan 50 deelnemers die regelmatig bijeenkomen (criteria ICCA) en in Nederland plaatsvonden steeg in 2019 van 355 naar 356. 

Hoogste aantal internationale associatie congressen wereldwijd

De cijfers van ICCA geven aan dat 2019 een succesvol jaar was met in totaal 13,254  internationale congressen van associaties, een stijging van 317 t.o.v 2018. Dit aantal is het hoogste dat ICCA ooit heeft genoteerd en is een teken dat de internationale congresmarkt een sterke markt is die nog steeds groeide in 2019. Inmiddels is wel duidelijk dat vanwege de annuleringen van veel congressen en verplaatsingen naar een volgend jaar,  2020 onder invloed van corona, er heel anders uit gaat zien. 
 

ICCA CEO Senthil Gopinath said: "ICCA’s annual statistics report is one of few that compares destinations’ meetings-related performance on a global scale and therefore provides great insight into global trends in the meetings industry. Given the current circumstances, it is great to once again highlight the consistent growth in association meetings globally. These figures show the need and importance of face-to-face events, and consequently that the industry will be instrumental in the global recovery when the time is right." 

Ranglijst van landen in 2019

De titelhouder van de afgelopen twee decennia blijft de Verenigde Staten. De Top 20 blijft relatief ongewijzigd, waarbij sommige landen één plaats omhoog of omlaag gaan. Frankrijk stijgt naar de derde plaats en wisselt met Spanje, dat zich één positie lager bevindt. Een vergelijkbare rangwisseling van één positie vindt plaats tussen China-P.R en Japan, Portugal en Canada, Australië en de Republiek Korea, en België en Zweden.

Ranglijst van steden in 2019

Parijs behoudt de felbegeerde titel en blijft op de eerste plaats staan. Vervolgens staat Lissabon op de tweede plek en heeft de hoogste toename van het aantal internationale congressen (+38) en komt van plek 6 in 2018. Verder staat Berlijn op de derde, Barcelona op de vierde en Madrid op de vijfde plaats en hebben Berlijn en Madrid van plek gewisseld. Amsterdam staat op plek 14 met 120 internationale bijeenkomsten en is daarmee een plekje gezakt. Amsterdam klom vorig jaar nog van de 16e naar de 13e positie met 124 internationale congressen.
De meest indrukwekkende nieuwkomers in de top 50 van steden zijn Istanbul (44) en Valencia (48).  

Criteria ICCA

ICCA neemt in haar statistieken congressen van associaties op en hanteert een aantal criteria. Voorbeelden zijn: een minimum van 50 participanten, organisatie van het congres op reguliere basis (dus éénmalige bijeenkomsten worden niet meegeteld) en roulatie tussen tenminste drie landen. De ICCA lijst is een graadmeter van hoe we ervoor staan in de wereld van congressen, zo heeft Nederland afgelopen jaar 356 congressen gehost. Naast dit type congressen worden er in Nederland veel andere zakelijke bijeenkomsten georganiseerd die niet in deze lijst worden opgenomen.