MPI ziet zonnige toekomst voor zakelijke meetings

Belangrijkste conclusie in het onderzoeksrapport van Meetings Professionals International is de positieve verwachting van de overgrote meerderheid van de leden (81%) voor zakelijke meetings dit jaar. Hoewel dit licht gedaald is in vergelijking met onder andere de pieken van de pandemie wijzen de resultaten van het onderzoek op een sterke sector met een sterke vraag. Dit staat in het kwartaalrapport Spring Meetings Outlook waarin nieuwe trends en innovaties worden geïndentificeerd.

38% van de respondenten zegt dat hun bedrijf al weer op het niveau van voor de pandemie zit en nog eens 27% verwacht dat de terugkeer ergens in de loop van dit jaar zal plaatsvinden. Als de prognoses kloppen, zal 65% van de meetingprofessionals weer op het niveau van voor de pandemie zitten zaken tegen het einde van het jaar.

De kosten stijgen nu er weer fysieke bijeenkomsten zijn. Met name de F&B-kosten zijn met meer dan 10% zijn gestegen, en 50% zei hetzelfde over hotelaccommodaties. Toch overheerst het positieve beeld van fysieke meetings. Het merendeel van de respondenten (83%) verwacht het komende jaar een gunstig resultaat.

Helaas blijkt het ook nog steeds moeilijk om vacatures ingevuld te krijgen.

Meetingprofessionals blijven optimistisch

"Het vertrouwen van de branche houdt aan, aangezien meetingprofessionals optimistisch blijven in de vorm van toenemende fysieke aanwezigheid (83%) en positieve zakelijke vooruitzichten (81%). Budgetten stijgen, evenals kosten, maar 22% van de meetingprofessionals meldt dat hun budgetten zijn met 10% of meer gestegen", zegt Jessie States, vice-president van MPI Academy, "Hoewel er positieve vooruitzichten zijn, is het de aard van vergaderingen die aan het veranderen is. Op de vraag welke elementen het meest bijdragen aan succesvolle resultaten, waren het mensen -centrisch leren, converseren en netwerken die het hoogst scoorden, alleen in de meeste gevallen overtroffen door de bestemming zelf."

De Meetings Outlook-enquête van het voorjaar van 2023 liep van 21 februari tot 28 maart en ontving reacties van in totaal 560 MPI-leden. Meetings Outlook wordt ondersteund in samenwerking met IMEX Group. Deze editie van Meetings Outlook wordt gesponsord door Webex Events (voorheen Socio).