Meegroeien met de wind van verandering

Familiebedrijven staan nog steeds ondanks de verwoestende kracht van de pandemie. Ze staan klaar om het herstel na de pandemie te leiden. Dit staat in de Family Business Survey 2021 van PwC. Business Coach Rhys: ”Familiebedrijven kunnen meegroeien met de wind van verandering”. Alle bedrijven waren getuige van dramatische veranderingen als gevolg van COVID-19. De pandemie heeft geleid tot bijzonder opmerkelijke uitdagingen voor familiebedrijven.

Rhys Li merkte op hoe familiebedrijven robuust en flexibel bleken te zijn tijdens de pandemie: “Slechts 30% van de alle familiebedrijven maakt de overstap naar de tweede generatie. Vaak is het probleem de mismatch tussen de doelen, wensen en behoeften van het bedrijf en individuale gezinsleden. Familiebedrijven hebben een echte mentaliteitsverandering nodig als ze willen meergroeien met de wind van verandering veroorzaakt door de pandemie.”

80% van de familiebedrijven liet het personeel thuiswerken. En 25% reorganiseerde de productie om aan de vraag in verband met de pandemie te voldoen. Slechts een derde van de familiebedrijven moest dividenden verlagen. 20% had toegang nodig tot extra kapitaal, meldt PwC. Een dergelijke veerkracht vergroot ook de positieve vooruitzichten voor de toekomst. Aangezien 80% van de familiebedrijven van plan is te diversifisiëren of uit te breiden naar nieuwe producten of markten. En 86% gelooft dat ze tegen het einde van 2022 zullen terugkeren naar de pre-pandemische groeipercentages.

Rhys Li: “COVID-19 heeft familiebedrijven veel lessen geleerd over paraatheid, wendbaarheid en aanpassing. Dit is zakelijke veerkracht! Aangezien globalisering en digitale transformatie het bedrijfsleven ontwrichten, kan de manier waarop familiebedrijven een doel behouden een echt verschil maken.”

Rhys Li is de oprichter van Rhys Li Coaching, trainer consultant, strategische partner in verandermanagement en bedrijfscoach.