Leiden Convention Bureau vijfde op nationale ICCA-ranglijst

Een top 5-positie voor Leiden Convention Bureau (LCB) op de ranglijst van nationale congresbestemmingen 2022 van de ICCA (International Congress and Convention Association). Op nummer één staat Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Leiden staat in 2022, het jaar waarin de stad European City of Science was, op de 5e plek.

16 internationale congressen

Leiden heeft het afgelopen jaar 16 internationale congressen verwelkomd, die voldoen aan de criteria van ICCA. Daarmee staat de stad op de 80ste plek in Europa en op de 129e plek wereldwijd. Nederland doet het wereldwijd goed en staat op plek 8 in de ranglijst, met 253 internationale congressen op jaarbasis. De Verenigde Staten staat nog steeds op nummer één.

Corine van der Ceelen, manager van Leiden Convention Bureau: “Een consistente positie op de 5e plek is een mooi resultaat voor Leiden. Het is een beloning voor de inspanningen van het Leiden Convention Bureau, onze congresambassadeurs en al onze congrespartners. De titel European City of Science 2022 heeft Leiden een plek in de spotlight gegeven als wetenschapsstad op Europese schaal. Ik geloof dat deze titel een grote magneet is – en blijft – voor internationale congressen en verenigingen om Leiden als hun bestemming te kiezen. In de komende jaren is de ambitie om het nalatenschap van de  titel European City of Science te verzilveren en hiermee impact te maken voor Leiden als een stad waar de wetenschap bloeit.”

ICCA-ranglijst

ICCA heeft onlangs de jaarlijkse ranglijsten gepubliceerd voor 2022. Deze ranglijst werkt als een vergelijkingsinstrument en een prestatie-index voor congresbestemmingen, voor zowel landen als steden. In deze ranglijst worden de inspanningen van congresbestemmingen beloond en erkend op basis van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid geregistreerde congressen, het aantal deelnemers, en het winnen van het oorspronkelijke bod.

De ICCA-ranglijst vermeldt wereldwijd 1000 steden met internationale congressen die in 2022 live of hybride hebben plaatsgevonden. ICCA hanteert strenge criteria voor het registreren van een congres: tenminste 50 deelnemers moeten fysiek aanwezig zijn, een congres moet regelmatig georganiseerd worden, en het congres moet tussen minstens drie landen roteren.