Koningin Máxima bezoekt Humanitarian Service Point in RAI

Foto: Rode Kruis / Sander Koning

Vanaf maandag 21 maart, 18:00 uur vindt de opvang en registratie van Oekraïense vluchtelingen niet langer plaats in de RAI, maar op Amsterdam Centraal. Er is een ruimte beschikbaar gesteld aan de oostzijde van het station, waar Oekraïners voor opvang terecht kunnen.  Vanuit dit Humanitarian service point vindt registratie en coördinatie plaats, en krijgen de gevluchte Oekraïners een opvangplek toegewezen. Vanuit het HSP (Humanitarian Service Point) vindt de coördinatie plaats en krijgen de Oekraïners een opvangplek toegewezen.

Koningin Máxima en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema hebben een bezoek begracht aan het Humanitarian Service Point voor vluchtelingen uit Oekraïne in RAI Amsterdam. Het Rode Kruis en de gemeente Amsterdam hebben in samenwerking met de RAI een doorstroomlocatie ingericht waar vluchtelingen worden ontvangen en verdere hulp wordt gecoördineerd.

Op donderdag 10 maart kwamen de eerste 200 Oekraïense vluchtelingen aan in de RAI. Bij het Humanitarian Service Point krijgen zij de gelegenheid bij te komen van hun reis naar Nederland, worden hier geregistreerd, krijgen een medische check en worden voorzien van eten en drinken. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de registratie van vluchtelingen, bij het uitdelen van maaltijden.

Koningin Máxima sprak met medewerkers van het Rode Kruis en van de gemeente Amsterdam over het opstarten van de locatie en over de samenwerking met andere organisaties op het gebied van onder meer vervoer en informatievoorziening. In dit gesprek kwam ook de rol van het Rode Kruis in Nederland en de hulpverlening in Oekraïne en de aangrenzende landen aan bod.

Zij sprak ook met vluchtelingen over de situatie in Oekraïne, hun reis naar Nederland en het contact met hun dierbaren die zijn achtergebleven. Het bezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met medewerkers van het Rode Kruis, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar koppelt.