Koning bij viering 50-jarig bestaan Rotterdam Ahoy

Koning Willem-Alexander viert het 50-jarig bestaan van Rotterdam Ahoy met de onthulling van een interactief kunstwerk op het voorplein op 9 september. Dit zal hij doen na een rondleiding in het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en RTM Stage. Hiermee treedt de koning in de voetsporen van zijn vader die 50 jaar eerder, de voormalige Ahoy Arena, Sportpaleis Ahoy' opende.

Jolanda Jansen, algemeen directeur Rotterdam Ahoy: "Wij zijn zeer verheugd met het bezoek van de koning ter ere van ons jubileum. Na vijf decennia aan bijzondere momenten en een woelige periode, slaan wij een mijlpaal voor de komende 50 jaar. Een toekomst in een groter en veelzijdiger jasje, met ons gloednieuwe RACC en RTM Stage.” 

Het kunstwerk is ontworpen en geproduceerd door Arttenders x Jonas Vorwerk. Wanneer je hun 'Turntable’ laat draaien, komt er muziek uit. Jolanda Jansen: "Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid zie je Zuidplein en omgeving in rap tempo transformeren. Ook ons voorplein krijgt straks een andere, intiemere sfeer met de komst van een hotel en bioscoop. Voor nu maken we alvast een welgemeende geste naar bezoekers en omwonenden met dit kunstwerk. Iedereen is welkom bij ons en in de grootse en kleine dingen proberen we bezoekers mooie ervaringen en blijvende herinneringen mee te geven. We waarderen het zeer dat dit gebaar wordt (h)erkend met de aanwezigheid van de commissaris van de Koning Drs. Jaap Smit en burgemeester Ahmed Aboutaleb.”

5 decennia bijzondere momenten, vanaf nu in een veelzijdigere jas
Sinds 1971 heeft Rotterdam Ahoy een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van sportpaleis tot toonaangevende locatie waar sportevenementen afgewisseld worden met (vak)beurzen, congressen, shows en concerten.  Met de opening van het RACC en RTM Stage is een nieuwe fase ingeluid.  

De nieuwbouw is in november 2020 opgeleverd, midden in de corona pandemie. Het state-of-the-art congrescentrum telt 35 zalen, diverse foyers en exporuimtes en een uniek auditorium, RTM Stage. Het is de grootste theaterzaal/auditorium van Nederland met 2.816 stoelen en een XL seated variant met ruim 4.000 stoelen, maar is in een mum van tijd om te toveren tot concertzaal met een capaciteit van ruim 7.800 personen. Ahoy heeft hiermee een unieke propositie, zeker in combinatie met de arena en evenementenhallen onder één dak. Dit blijkt ook uit de goedgevulde agenda voor de komende tijd. Mede door het visitekaartje dat Ahoy samen met de gemeente Rotterdam heeft afgegeven als locatie voor het Eurovisie Songfestival, is er (inter)nationaal veel belangstelling.