Internationale meetingindustrie live bijeen in Vlaanderen

Op 6 en 7 september vond de ICCA France Benelux Chapter Summit plaats in Hasselt, Belgisch Limburg. Het ging om een bijzondere editie, want de Summit was het eerste live internationaal event in Vlaanderen voor de sector sinds de uitbraak van COVID-19.

De belangstelling was groot, zoals bleek uit de opkomst: 60 professionals waren live aanwezig, terwijl andere geïnteresseerden het event online meemaakten. Organisatoren van deze Summit waren BLCB (Belgian Limburg Convention Bureau) en VISITFLANDERS Convention Bureau. De moderatie lag in de professionele handen van Kai Troll, President van ASSOCIATIONWORLD. Het thema van het congres – “The Art of Reinvention” – verwees naar de impact van de coronacrisis. Hoe vond de congressector zichzelf opnieuw uit om de pandemie te doorstaan?

CERM en CIRM veroveren de wereld
VISITFLANDERS Convention Bureau overwon de transitie door de ontwikkeling van CERM (COVID Event Risk Model) en CIRM (COVID Infrastructure Risk Model). Beide tools laten organisatoren toe om een congres of event te organiseren dat volledig beantwoordt aan de geldende COVIDmaatregelen. De modellen zijn zo succesvol, dat het door landen wereldwijd is overgenomen.

Digitaal platform HYBR voor conferenties in Vlaanderen
Daarnaast ontwikkelde VISITFLANDERS Convention Bureau een nieuw digitaal platform voor hybride congressen en evenementen: HYBR. Dit platform is uitgewerkt in samenwerking met het Leuvens innovatiefestival and&, en Technopolis, het Vlaamse ‘doe-centrum’ voor wetenschap en technologie. In tegenstelling tot platformen die zich uitsluitend richten op het digitale luik, en die vaak een samenraapsel zijn van bestaande tools, biedt HYBR een naadloze ervaring aan deelnemers, sprekers, partners en sponsors. Het platform richt zich op het organisch verbinden van alle deelnemers. HYBR staat ter beschikking van associaties die in Vlaanderen een hybride conferentie organiseren.

Bezoek aan Flanders Heritage Venue
De andere organisator, BLCB (Belgian Limburg Convention Bureau), zorgde voor de beleving binnen het kader van de ICCA France Benelux Chapter Summit. Op het programma stond onder meer een bezoek aan de indrukwekkende congreslocatie van Thor Central. Thor Central behoort tot de “Flanders Heritage Venues”, een reeks van congreslocaties die een unieke beleving en architectuur combineren met een ligging vlakbij aantrekkelijke toeristische troeven van Vlaanderen. Zo is Thor Central gevestigd in een het schitterende industriële complex van een vroegere steenkolenmijn. Van daaruit zijn tal van indrukwekkende belevingen mogelijk, zoals fietsen door het water in Bokrijk, door TIME Magazine ooit verkozen tot “one of the world’s greatest places”.

Bekijk de video voor een impressie van het event en quotes van de deelnemers, sprekers en organisatoren