Hybride werken steeds meer het ‘nieuwe normaal’

Hybride werken bestond al langer, maar heeft sinds de coronapandemie een vlucht genomen. Steeds meer Nederlandse kantoormedewerkers willen sindsdien deels op kantoor en deels op een andere locatie werken. Uit recent onderzoek van IWG blijkt zelfs dat dit voor maar liefst 90 procent van hen de belangrijkste arbeidsvoorwaarde is. Ze vinden dit zelfs meer van belang dan het aantal vakantiedagen en hun pensioenregeling. Maar waarom is hybride werken eigenlijk zo populair?

Kantoormedewerkers willen zelf bepalen waar ze werken

Een grote meerderheid van de mannelijke en vrouwelijke kantoormedewerkers beschouwt hybride werken als het ‘nieuwe normaal’. Meer dan de helft geeft zelfs de voorkeur aan een hybride kantoor, zodat zij zelf kunnen kiezen waar ze willen werken. Dit kan thuis, op het hoofdkantoor of op een flexwerkplek bij huis zijn.

Betere mentale gezondheid op kantoor

Vooral voor vrouwen is het belangrijk om voldoende balans tussen werk en privé te hebben. Bijna de helft van hen wil daarom het liefst op kantoor werken. Zo loopt werk en privé niet door elkaar heen en kunnen ze zich na het werk als ze thuis zijn richten op andere dingen, zoals het gezin of het huishouden.

Meer afleiding op kantoor

Maar ondanks dat op kantoor werken voor veel vrouwen zorgt voor een betere werk-privé balans, zorgt dit vaak wel voor meer afleiding van het werk. Kletsende collega’s, vergaderingen en (soms ongewenste) gesprekken bij het koffiezetapparaat: dit zijn de voordelen maar tegelijkertijd ook nadelen van werken op kantoor. Voor mannen geldt dit in mindere mate: een groot deel kan zowel thuis als op kantoor geconcentreerd werken.

Flexibele werktijden belangrijk

Mannelijke kantoorwerkers vinden flexibele werktijden een fijne arbeidsvoorwaarde en zien graag dat deze blijft. Ze vinden het vooral prettig om onder werktijd te sporten. Zo hoeven ze niet meer naar de sportschool na een lange en vermoeiende werkdag en kunnen ze ook tijden kiezen waarop het rustiger is. Voor vrouwen zijn flexibele werktijden iets minder belangrijk.

Hybride werken beschouwt als het ‘nieuwe normaal’

Veel Nederlandse kantoormedewerkers willen dus hybride werken. Voor het merendeel van hen is dit zelfs arbeidsvoorwaarde nummer één en nog belangrijker dan het aantal vakantiedagen en hun pensioenregeling. Voor werkgevers is het dus van belang om hybride werken nu en in de toekomst te faciliteren. Zo kunnen werknemers zelf bepalen welke manier van werken ze het fijnst vinden.