Grotere druk voor evenementen door thuiswerkcultuur

Terwijl de wereld door de nieuwe thuiswerkcultuur navigeert, ervaart de evenementensector de druk daarvan. Werkplekken zijn fysiek meer gescheiden dan ooit tevoren. Veel bedrijven vertrouwen op georganiseerde face-to-face ontmoetingen om de bedrijfscultuur te versterken. Bijna negen op de tien evenementenprofessionals geven aan dat evenementen meer dan ook nodig zijn. Zeker in de huidige tijd waarin we werken op afstand. Dit blijkt uit onderzoek van IBTM World, The Culture Creators Report 2023. Persoonlijke ervaringen zijn belangrijk voor het netwerk en het verbeteren van teamprestaties.

Nick Nagle, Marketing Manager bij IBTM World: “Het spreekt voor zich dat de evenementen na de pandemie weer helemaal in zijn. We ervaren nu een andere epidemie: burn-out. Stress is geen nieuw onderwerp voor evenementenplanners, maar we werken nu met nieuwe uitdagingen. Dit eist zijn tol, blijkt uit onderzoek, en we moeten meer ondersteuning bieden bij deze toegenomen druk.”

Thuiswerken is na de pandemie vervijfvoudigd. In 2019 werd slechts 5 procent van het werk vanuit huis gedaan. Maar in drie jaar tijd is dat gestegen naar 25 procent. Als gevolg hiervan geeft bijna vier op de vijf (79%) professionals toe dat ze hun baan tegenwoordig stressvoller vinden dan vóór de pandemie.

Bijna tweederde (61% schrijft dit toe aan grotere verantwoordelijkheden. Er wordt meer nadruk gelegd op technologie, data en digitale vaardigheden. Organisatoren moeten steeds meer buiten hun creatieve comfortzone treden. Er zijn steeds meer digitaal toegankelijke doelgroepen en nieuwe technologieën die tijdens de pandemie een boost kregen. Ondanks grotere verantwoordelijkheden en grotere werkdruk, zien zij dit niet terug in financiële compensatie.

Deze situatie is voor velen teleurstellend. Tweederde (66%) van hen is van mening dat bedrijven het belang van evenementen begrijpen en de branche de erkenning geven die daarbij hoort. Maar die erkenning is er niet voor de mensen die het mogelijk maken. Het wijst naar potentiële problemen bij werving en behoud voor de sector in de toekomst. Dit kan een schadelijke impact hebben in een tijd waarin persoonlijke ervaringen meer dan ooit nodig zijn.

Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat de helft van de werknemers die zich ondergewaardeerd voelen, binnen een jaar op zoek zal gaan naar een nieuwe functie.

Jessica Charles, Vice President Programming and Events bij Forbes: “Het grootste risico is het verlies van talent. Mensen kunnen het opgeven en zeggen: ik kan dit niet meer doen omdat het fysiek en mentaal een zeer veeleisende baan is. Mijn grootste zorg is het verliezen van mensen waarvan ik weet dat ze fantastische evenementenmensen zijn, maar ze kunnen het gewoon niet meer doen. Zeker in een tijd waarin evenementen binnen het bedrijfsleven belangrijker zijn dan ooit.

Vier op de vijf evenementprofessionals benadrukken de belangrijke rol van evenementen voor netwerken en teambuilding. 65 procent ziet evenementen als een katalysator voor het verbeteren van teamprestaties. En 67 procent vindt dat evenementen het teammoreel stimuleren. Maar de verschuivingen op de werkvloer zorgen voor veel uitdagingen. Er zullen meer prikkels nodig zijn om de thuiswerkers naar evenementen te krijgen. Vooral omdat ze met hogere reis- en verblijfskosten te maken krijgen.

IBTM heeft een ‘ReFuel’-zone geïntegreerd in hun evenement voor 2023, waardoor deelnemers tijd en ruimte hebben om te ontspannen en hun fysieke en mentale batterijen op te laden. Het biedt klank- en aromatherapie-genezing en een solo-werkruimte om even tot rust te komen op de beursvloer.

Het volledige onderzoeksrapport