Geslaagde beurs met veel donaties

Op de laatste dag van IBC 2022 ging het donatieprogramma voor maatschappelijke initiatieven van start. Exposanten konden overgebleven items die voldoen aan de behoeften van de aangesloten maatschappelijke initiatieven doneren aan ons donatieteam. Waarna de ingezamelde items een waardevol tweede leven, daar waar ze hard nodig zijn.

De eerste fysieke beurs van IBC sinds 2019 trok, van 9 tot 12 september, 37.071 bezoekers uit 170 landen naar RAI Amsterdam. Met meer dan 1000 exposanten werden innovaties en samenwerkingen gevierd. Na twee jaar virtueel te zijn geweest, werd de terugkeer van IBC 2022 als een fysieke beurs gekenmerkt door bruisende zalen, volle theaters, drukke netwerk evenementen en volle vergaderagenda's.

“Het was geweldig om de reuring van IBC live weer te kunnen zien, voelen en horen,” aldus Micheal Crimp, Chief Executive Officer van de IBC. “De kwaliteit van de bezoekers was uitstekend en er heerste een enorm gevoel van positiviteit.”.

“We zijn verheugd dat we de IBC na twee jaar afwezigheid weer in Amsterdam mochten ontvangen,” aldus Paul Riemens, Chief Executive Officer van RAI Amsterdam. “Het is fantastisch om live-evenementen van wereldklasse, zoals de IBC 2022, te ervaren en professionals over de hele wereld samen te laten komen in in de RAI en in onze stad.”

Grote impact

IBC 2022 heeft een grote impact op de stad die nog steeds herstellende is van de COVID-pandemie. Het versterkt de werkgelegenheid in onder andere de Amsterdamse horecasector. Volgens cijfers van de RAI wordt voor elke €1 die tijdens de IBC in het beurs- en congrescentrum wordt uitgegeven, elders in Amsterdam nog eens €7 uitgegeven aan hotelaccommodatie, restaurants, bars, taxi’s, musea, winkels en andere bezoeker gerelateerde diensten. Het evenement is de grootste jaarlijkse beurs van de stad.

Concluderend zegt Crimp: ‘De gehele IBC-gemeenschap stond te popelen om samen te komen en zaken te doen in de stad. We hebben enorme vooruitgang gezien in onze industrie sinds de laatste editie in 2019 en en het enthousiasme dat we hebben gezien over de terugkeer van IBC maakt duidelijk dat er geen vervanging is voor fysieke zakelijke bijeenkomsten op de schaal die we in Amsterdam kunnen leveren.’

Donatieprogramma

Op de laatste dag van IBC 2022 ging het donatieprogramma voor maatschappelijke initiatieven van start. Exposanten konden overgebleven items die voldoen aan de behoeften van de aangesloten maatschappelijke initiatieven doneren aan ons donatieteam. Waarna de ingezamelde items een waardevol tweede leven, daar waar ze hard nodig zijn. Deze editie bestond het team uit maar liefst 20 vrijwilligers van onder andere buurtgebouw Hendrik de Keijser, Puur Zuid, en het ROC van Amsterdam. Ook hielpen diverse inwoners mee woonachtig in het opvangcentrum in het oude Holiday Inn op de kop van de Boelelaan/ Europaboulevard, waar HVO Querido de opvang organiseert. Zij zamelden items in tijdens dit Donatie programma voor het opvangcentrum waar zij wonen. 

Een indrukwekkende opbrengst 

Het donatieprogramma tijdens de IBC resulteerde in een grote opbrengst aan donaties. Naast veel eten, drinken en schoonmaakspullen zijn ook planten, meubels en bijvoorbeeld koffiezetapparaten gedoneerd. Dankzij de grote groep vrijwilligers in het donation team kon veel vers fruit tijdens het inzamelen al naar de Boelelaan gebracht worden waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

Alle ingezamelde items vonden via de aangesloten initiatieven een waardevolle nieuwe bestemming. Zo werd bijvoorbeeld het buurtcentrum van Puur Zuid opgevrolijkt met een mooi aantal meubels en gingen er veel schoonmaakproducten, speelgoed en eten naar de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen op de Boelelaan. Het ROC van Amsterdam heeft dankzij vele ingezamelde meubels en decoratie een mooie start gemaakt aan de inrichting van het nieuwe honk van hun Urban Sport Trainer opleiding.

Dat de opbrengst zo groot was deze editie is te danken aan de vele vrijwilligers die het donation team kwamen versterken. Deze vrijwilligers waren zowel dankbaar voor de ervaring als voor de ingezamelde items.  Zo zei Andriy van de opvang locatie op de Boelelaan hier het volgende over:

Donation Room

Het Donation Room programma is een initiatief van de RAI en wordt georganiseerd op diverse evenementen in de RAI om afval te voorkomen en lokale initiatieven aan voor hun bruikbare producten te helpen. De eerstvolgende donatie programma’s vinden plaatst op Sibos in oktober 2022 en de Metstrade in november 2022.