Geen besmettingen tijdens proefcongres 'Back to Live'

Er zijn geen coronabesmettingen geweest tijdens het eerste proefcongres van Fieldlab, in het Utrechtse Beatrix Theater dat maandagmiddag 15 februari j.l. heeft plaatsgevonden.

Dat is de conclusie die organisator Fieldlab Evenementen trekt, daags na het Back to Live evenement. Ruim een week na Back to Live is bekend geworden dat er geen COVID-19 besmettingen hebben plaats gevonden. Dat blijkt uit de PCR-testen die de bezoekers en medewerkers vijf dagen na het evenement hebben ondergaan.'

Afgelopen weekend werd wel bekend dat tijdens het evenement een medewerker met corona rondliep. Volgens een woordvoerder is het "vrijwel zeker" dat deze vrouw niet tijdens het experiment besmet is geraakt. "Zij is de zaterdag voor het evenement nog negatief getest en moet dus daarna besmet zijn geraakt, waarschijnlijk dus zaterdagavond of zondag. De medewerker kreeg na het evenement in het Utrechtse Beatrix Theater klachten, liet zich testen en kreeg een positieve uitslag."

Vooraf aan het evenement moesten bezoekers zich 48 uur van te voren laten testen. Bij die test werden 6 van de 500 mensen positief bevonden. Zij kregen dan ook geen toegang tot het evenement. Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen: 'We hebben de bezoekers en medewerkers gevraagd maximaal 48 uur voor het event een PCR-test te ondergaan. Ruim zeshonderd mensen, zowel bezoekers als medewerkers, hebben daaraan hun medewerking verleend en we hebben zes mogelijke besmettingsbronnen eruit weten te halen. Mensen die geen klachten hadden, maar wel positief testten.'

Afgelopen weekend was een tweede Fieldlab-evenement in het Beatrix Theater: cabaretier Guido Weijers trad op voor ongeveer vijfhonderd man publiek. Ook worden in Nijmegen (bij NEC) en Almere (Almere City FC) voetbalwedstrijden georganiseerd met toeschouwers op de tribune.

Foto: Nico Alsemgeest