
Het tweede jaarlijkse Sustainable Food & Beverage Inspiration Event werd vrijdag 4 april gehouden. De organisatie was in handen van de Green Hotel Club en vond plaats bij DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station. F&B Managers, Chef-koks en General Managers van hotels uit regio Amsterdam kwamen inspiratie opdoen, kennis delen en kennis maken met duurzame leveranciers. Samen op weg naar een duurzamere toekomst.
Het evenement had onder andere als doel de ecologische voetafdruk van de meest verkochte hotelmaaltijden te verkleinen. Professionals uit de branche kwamen samen voor een programma vol inspirerende presentaties over de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Het evenement viel onder de bezoekers en acht duurzame F&B leveranciers goed in de smaak.
Meerdere duurzame onderwerpen kwamen aan bod. Wouter Muis vertelde namens GRO over circulair geteelde oesterzwammen die je op verschillende manieren aan menu’s van hotels kunt toevoegen. "We wilden laten zien hoe je als hotel kunt inzetten op circulariteit en verduurzaming, enerzijds via ons circulaire model, anderzijds met een lekker, plantaardig assortiment waar iedereen van houdt."
Ook Matthijs Westerwoudt, oprichter van Wilderland, deelde zijn visie over hoe natuurherstel en biodiversiteit kan worden toegepast in de landbouw. "We kunnen met z’n allen een landschap creëren dat geweldig is voor bijen, vogels, vlinders, insecten, en vooral ook voor onszelf. Het enige wat nodig is, is dat we met z’n allen vaker kiezen voor dit soort producten."
Kennis delen is een kracht
De aanwezige leveranciers waren enthousiast over de inhoud en sfeer van het evenement. "Ik denk dat het heel sterk is om hotels in Amsterdam bij elkaar te brengen. Je kunt dan echt de ervaring uitwisselen en stappen zetten op het gebied van verduurzaming." aldus Wouter Muis. "De kracht van het event zit denk ik echt in het netwerk. Dat je kennis met elkaar deelt en de hele keten, van leveranciers tot hotels, samenbrengt in één ruimte."
Volgens Matthijs Westerwoudt zit duurzaamheid echt in de lift binnen de hotelsector. "Duurzaamheid werd vroeger geassocieerd met geitenwollen sokken en vieze vleesvervangers. Maar nu wordt het juist premium, next level. Ik vond het best inspirerend dat high-end en duurzaam met elkaar verbonden zijn. Het is mooi om te zien dat hotels heel serieus met duurzaamheid bezig zijn."
De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. “Heel gaaf om de duurzame en innovatieve leveranciers een podium te kunnen bieden voor de hoteliers die aanwezig waren. Een laagdrempelige manier om te proeven en contacten te leggen, maar ook om kennis op te doen wat er gebeurt in de keten. Zo werken we toe naar een steeds duurzamere hotelsector.” Aldus Femke Moonen, Programma Manager bij Green Hotel club.
Ook Floris Licht, General Manager DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station is tevreden. “Het was ontzettend leuk om samen met de Green Hotel Club voor de tweede keer een Sustainable F&B Inspiration Event in ons hotel te mogen organiseren. Er was weer veel enthousiasme onder zowel de leveranciers en de hotel collega’s van de verschillende hotels die aanwezig waren en er zijn een hoop waardevolle contacten gelegd."