Fieldlab zet sein op veilig, nu politiek aan zet

Volgens de organisatie van de Fieldlab testevenementen is er nu voldoende data om de politiek een positief advies te geven over het veilig organiseren van evenementen. Dit kan, volgens Pieter Lubberts programma-manager Fieldlab, veilig zolang er aan de nodige veiligheidsmaatregelen wordt voldaan. In het Radio 1 Journaal van de NOS vertelt hij, “We hebben gezien dat je in bepaalde fases van evenementen waarbij je minder contacten hebt, zelfs veilig de anderhalve meter kan loslaten.”

Hij duidt hierbij op de zogenaamde type 1-evenementen. Deze worden binnen gehouden met vaste zitplaatsen en hebben een rustig karakter. Niet de volledige hoeveelheid zitplaatsen kan hierbij gebruikt worden, maar met maximaal de helft kan de anderhalve meter losgelaten worden. Een test voorafgaand aan het evenement en het dragen van een mondkapje bij het verplaatsen door de ruimte blijft wel verplicht. Goede ventilatie blijft ook van essentieel belang.

In het NOS Journaal geeft Lubberts wel nadrukkelijk aan dat geen enkel evenement tijdens deze pandemie volledig veilig zal zijn, maar Fieldlab blijft de mogelijkheden onderzoeken dit zoveel mogelijk te bereiken. Ondertussen is het aan de politiek om te kijken wat ze met de adviezen naar aanleiding van de positieve resultaten zullen doen.