Extra maatregelen vragen weer flexibiliteit van de branche

Tijdens de laatste coronapersconferentie van vrijdag 26 november heeft de overheid een aantal nieuwe maatregelen bekend gemaakt die minimaal gelden voor de komende drie weken. Want ondanks het feit dat er grote vaccinatiebereidheid is, hebben de laatste maatregelen niet tot nauwelijks resultaat gehad. Daarom een week eerder een persconferentie en dat betekent dat de branche toch weer hard getroffen wordt.

Congressen en beurzen kunnen de komende weken veilig plaatsvinden als ze voldoen aan de nieuwe regels en richtlijnen betreffende toegangsbeleid, bezoekerscapaciteit en hygiƫneregels(zoals goede ventilatie), maar het zal weer veel aanpassingen vragen. Beurzen kunnen als doorstroomactiviteit gehouden worden als er gecontroleerd wordt op het coronatoegangsbewijs en er een gezondheidscheck wordt gedaan en de deuren sluiten om 17.00 uur. Verder moet er anderhalve meter afstand worden gehouden en is een mondkapje verplicht.

Voor congressen gelden dezelfde regels en is een vaste zitplaats verplicht en geldt een maximum van 1250 bezoekers. Vanaf 28 november geldt op de locatie van evenementen zonder doorstroom dat 100% van de 1,5 meter capaciteit gebruikt kan worden. Dit komt in de praktijk neer op 1/3 van de reguliere capaciteit. Zo is het voor bezoekers mogelijk om afstand te houden. Voor evenementen met doorstroom geldt 1 persoon per 5m2.

Bij zowel beurzen als congressen geldt placering bij horeca tenzij het afhalen betreft. Ook al lijken deze maatregelen gematigd, voor de branche hebben ze toch twee vervelende beperkingen. De eerste is dat er weer een maximum aantal bezoekers per ruimte wordt berekend. De tweede en zeer ingrijpende regel is de sluitingstijd van 17.00 uur. Dat vraagt om veel aanpassingen in planning en de overweging of een evenement nog wel door kan gaan.