Evenementenbranche komt met Nationaal Evenementenplan

Het Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers presenteren een evenementenplan om sneller uit de coronacrisis te komen en evenementen weer verantwoord te kunnen organiseren. Het Nationaal Evenementenplan houdt rekening met de nieuwste ontwikkelingen rondom vaccinatie, uitgaat van learnings vanuit de Fieldlabs en de belofte van sneltesten deze zomer.

De zakelijke- en publieksevenementenbranche staan op de drempel van een tweede jaar stilstand. Vooralsnog zijn er geen versoepelingen voor de sector geweest en komt de branche ook niet voor op de laatste routekaart van de overheid.

Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers: “Er is dringend behoefte bij mensen aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier en dat kunnen wij als branche bieden. Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten.” De branche wil in april publiek welkom heten op anderhalve meter afstand, in mei tijdens onder andere het Eurovisie Songfestival een volgende stap zetten en in juni weer een stap zetten rondom het EK voetbal. Dan moet op basis van sneltesten de capaciteit naar 50%, of zelfs 70%, van de reguliere bezoekersaantallen worden gebracht.

In het plan wordt bovendien rekening gehouden met de branche over de volle breedte, van toeleveranciers en podia tot organisatoren en beurslocaties, waarbij aan de hand van zogenaamde ‘groene zones’ op een verantwoorde wijze groepen mensen bij elkaar gebracht kunnen worden.

Riemer Rijpkema van het Eventplatform: “Per 1 juli denken wij bij onze activiteiten met de oorspronkelijke capaciteit te kunnen werken. De ‘anderhalve meter’ kunnen we dan loslaten, als we werken met sneltesten, triage en monitoring van ons publiek. Dat lijkt ook een logisch vervolg gezien de verwachting van minister De Jonge dat dan in Nederland iedereen tenminste één vaccinatie heeft gekregen.”

Garantieregeling

De branche zegt verder nog met smart te wachten op de eerder toegezegde garantieregeling voor de zomerevenementen. In januari is door de overheid een garantiefonds van 300 miljoen toegezegd zodat de zomerevenementen die na 1 juli plaatsvinden kunnen beginnen met de voorbereidingen. De details van het garantiefonds zijn nog niet bekend gemaakt maar worden rond half maart verwacht.