De kracht van video

Video is een krachtig medium. Heel vaak kun je je nog die prachtige, schokkende, interessante beelden herinneren van dat ene filmpje dat je op Facebook en andere social media zag, toch? Dat is precies wat ik bedoel met ‘de kracht van video’: het feit dat je je spontaan een boodschap kunt herinneren en die met enthousiasme en energie deelt met anderen.

(Door Daan van Bergen)

Het is dus logisch dat je ‘iets’ wilt met video. Maar het (laten) produceren van een effectieve video is een intensieve bezigheid. Het is belangrijk om je van tevoren af te vragen of het ook daadwerkelijk voldoende gaat opleveren. En dat ‘opleveren’ mag je ruim opvatten: het resultaat hoeft niet altijd meetbaar te zijn (in bijvoorbeeld geld, clicks of likes). Ook complimenten, latente bewondering of inspiratie kunnen resultaten zijn.

Het is goed om vooraf goed na te denken over de effectiviteit van het medium video. Soms zit je doelgroep helemaal niet te wachten op video. Een video moet je echt van voor naar achter bekijken om de complete boodschap tot je te nemen, terwijl je een tekst snel diagonaal kunt scannen en een podcast in de auto of onder de douche kunt aanzetten. Bovendien kost een video veel van je (mogelijk beperkte) databundel. Video kan daarentegen zeer effectief zijn als je iets moet uitleggen, een emotie wilt overdragen of een verhaal wilt vertellen.

Testimonial.
Een veel gekozen vorm is de ‘testimonial’. Een klant vertelt in de camera hoe tevreden hij/zij is over jouw product of dienst. Vaak vooraf een beetje ingefluisterd. Veel kijkers voelen (onbewust) aan dat dit niet heel erg authentiek is.
Beter is om je klanten voor de camera te vragen naar de voordelen van het product of wat ze bijvoorbeeld geleerd hebben. Zo krijgt de kijker wat extra kennis en wordt het betreffende bedrijf impliciet ook aanbevolen.

Video voor een event
Iedereen kent de aftermovie of congresverslag (met 1 of meerdere camera’s) maar er zijn nog een aantal andere mogelijkheden:

  • Kijker identificeert zichzelf

Voorafgaand aan bijvoorbeeld aan congres maak je (met je smartphone) video’s over je werk. Je deelt kennis en enthousiasme. Een grote kans dat mensen met je mee gaan denken en bij een ontmoeting je even aanspreken met een goed idee.  En,  zo’n video mag zeker gemaakt worden met een smartphone, dat geeft juist díe echtheid die zo’n video nodig heeft.

  • Kennishouder

Probeer de belangrijke spreker op het congres eens voor je camera te krijgen. Een paar goede vragen levert al snel een interessant gesprek op. Met een tag naar zijn naam en een goede omschrijving kan dat al snel de status van ‘kennishouder’  opleveren op Linkedin en Youtube.

  • Uitnodiging

Ben je de organisator van het event maak dan een korte enthousiaste uitnodigingsvideo voor je bezoekers. Laat zien waar ze makkelijk kunnen parkeren, leg de route uit naar het OV en laat nog even de leukste details van de locatie zien. Maak de kijker nieuwsgierig.
Het geeft een welkom gevoel.

Daan van Bergen is eigenaar van het videoproductiebedrijf Videologic en maakt bijv. reportages, docu’s, talkshows en meercamera registraties.
Daarnaast is hij schrijver van het boek ‘vloggen voor professionals’.  Hij is de bedenker van ‘vlogservicevoorevents.nl‘:  Je deelnemers maken het verslag en externe editors maken een pakkende film.