Brussel lanceert fonds om evenementensector te ondersteunen

Het Brussels gewest heeft een fonds met daarin 2 miljoen euro opgericht om de evenementensector te ondersteunen. Dat meldt Visit.brussels, het gewestelijk toeristisch orgaan. Bedoeling is organisatoren aan te moedigen Brusselals bestemming voor toekomstige evenementen te kiezen. Brussel is traditioneel een toplocatie voor internationale congressen, maar de coronacrisis heeft die sector voor serieuze uitdagingen geplaatst.

“Brussel staat in Europa op de eerste plaats van bestemmingen voor congressen en op de tweede plaats wereldwijd volgens de Unie van Internationale Verenigingen (UIA). Het zakelijk toerisme is goed voor 52 procent van de overnachtingen in het Brusselse gewest. Het is duidelijk dat de congres- en associatiesector essentieel is voor de economie en de invloed van Brussel”, zegt minister-president Rudi Vervoort.

Maar de coronacrisis raakt de sector zwaar door annulering van allerlei beurzen en congressen. Het nieuwe fonds moet volgens de Brusselse regeringsleider de sector ondersteunen, door organisatoren te helpen kiezen voor de hoofdstad als locatie.

Tot september loopt een projectoproep voor organisatoren van B2B-evenementen van minstens 200 deelnemers met één overnachting in Brussel. Zij kunnen een subsidie krijgen, tot maximaal 50.000 euro per evenement, voor de huur van hun locatie. Het speelt daarbij geen rol of het congres op korte termijn plaatsvindt of pas in de komende jaren.