'AI optimaliseert werkprocessen, maar biedt geen garantie voor meer vrije tijd', is de mening van Adriaan van Liempt, Breda University of Applied Sciences. Beperkingen van kunstmatige intelligentie (AI) liggen voornamelijk in menselijke creativiteit, de beschikbaarheid van trainingsdata en rekenkracht. Dit geldt ook voor de vrijetijdssector, waar AI ingezet kan worden om werkprocessen te optimaliseren. De praktijk toont echter vaak aan dat de tijd die hierdoor vrijkomt, niet altijd resulteert in de verwachte toename van ontspanning of vrije tijd voor individuen.
In de vrijetijdssector kan AI helpen bij het automatiseren van repetitieve taken, het verbeteren van klantenservice met chatbots, en het personaliseren van aanbiedingen en ervaringen voor klanten. Dit kan zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering en mogelijk meer vrije tijd voor werknemers.
Tijdwinstmachine
Hoewel AI de potentie heeft om meer vrije tijd te creëren, blijkt vaak dat de vrijgekomen tijd wordt opgevuld met andere taken en verplichtingen. Dit fenomeen, bekend als de 'tijdwinstmachine', toont aan dat technologische vooruitgang niet altijd tot meer ontspanning leidt, maar eerder tot verhoogde verwachtingen en productiviteit.
Het is belangrijk kritisch te kijken naar de inzet van AI in de vrijetijdssector en de impact ervan op de werk-privébalans van individuen. Door bewust na te denken over de implementatie van AI, kunnen we streven naar een betere balans tussen werk en vrije tijd en daadwerkelijk profiteren van de voordelen die AI biedt.
Deze inzichten benadrukken dat hoewel AI veel potentie heeft, het geen garantie biedt voor een toename in vrije tijd. Het vraagt om een bewuste en kritische benadering van hoe we technologie integreren in ons dagelijks leven en werk.