AI de toekomst voor events?

AI-chatbot analyseerde de evenementenbranche tijdens het 10-jarige evenement van eventsoftwarebedrijf Momice. En maakte meteen duidelijk dat de eventmanager als mens onmisbaar blijft. Momice nodigde voor haar 10-jarig jubileum 'Update 10.0' een AI-bot uit om deel te nemen aan de paneldiscussie. Samen met eventexperts Maarten Schram (IDEA) en Dirk Prijs (Genootschap voor Eventmanagers). De vraag is natuurlijk wie de branche beter kan ‘lezen’: AI of toch de menselijke experts?

Tijdens de afsluitende, plenaire sessie van het event gingen experts Maarten Schram en Dirk Prijs in gesprek met elkaar en het publiek. Onder leiding van moderator Tom Jessen behandelden zij een aantal stellingen waardoor de diepte en breedte van de branche voelbaar werden. Prijs en Schram waren niet de enige panelleden. Ook Molly, de AI-bot deelde haar kijk op de toekomst van evenementen en technologie. Wat bleek? Haar antwoorden waren correct, maar generiek. “Open deuren,” zo klonk het uit de zaal.

AI: een bedreiging voor het event-vak?

Waarom Momice er toch voor koos om Molly het woord te geven? Momice-oprichter Rutger Bremer: “Momice gelooft dat de eventindustrie voortdurend evolueert en dat technologie een sleutelrol speelt in deze transformatie. Momice omarmt deze veranderingen en wil een voortrekker zijn in de branche.” Eerder dit jaar integreerde Momice als eerste AI in de software. “Het is allemaal nog niet perfect, maar we willen steeds blijven kijken hoe AI ons kan blijven versterken.”

Het AI thema lééft, zo bleek uit de grote belangstelling van de AI workshop die gedurende de dag 2x gegeven werd aan ongeveer 100 event professionals. De sessie liet een groot aantal AI-toepassingen zien voor events en werd met veel enthousiasme ontvangen bij de aanwezigen. “Dit is opvallend, omdat de doelgroep meestal niet heel happig is op technologie,” aldus Bremer.

Met de stelling: “Met de komst van AI staat mijn baan op het spel”, was het publiek het massaal oneens. Of de skill set moet veranderen, daarover waren de meningen verdeeld: het publiek vindt van niet, maar de experts nuanceren dit: “Er is zoveel beweging in de branche, de afgelopen jaren,” aldus Maarten Schram (IDEA). “Eigenlijk is elke eventmanager ook een beetje business consultant tegenwoordig. Er wordt heel veel van professionals gevraagd – en dat is niet altijd eenvoudig.”

Dirk Prijs vult aan: “Het rotwerk wordt geautomatiseerd, waardoor er meer ruimte overblijft voor menselijk contact.” Rutger Bremer moedigt de aanwezigen dan ook aan om de overgebleven tijd dan ook écht daar aan te besteden – en niet simpelweg méér events te gaan organiseren.

“Ons jubileumevent was niet alleen een viering van het 10-jarig bestaan van Momice, maar ook een erkenning van de groeiende complexiteit en diversiteit van de eventbranche,” aldus Bremer.