‘Business as not usual'

Ondanks een radicaal veranderde wereld grijpen bedrijven nog vaak terug naar wat ze kennen. Maar verandering is een gegeven, en onzekerheid een constante. En juist daarin ligt een belangrijke rol voor marketeers, om ervoor te zorgen dat we de continu veranderende consument en toekomst gaan omarmen. Dit staat in het 18e PIM trendrapport: 'Business as not usual'. Het thema Thema van het door Kristel Vanderlinden van toekomstconsultancy bedrijf FutureKind geschreven rapport.

Een pandemie, klimaatcrisis, energiecrisis, polarisatie en een oorlog - om maar een paar gebeurtenissen van de afgelopen jaren te noemen. De wereld staat op zijn kop. En toch vallen veel organisaties terug op hun oude 'kunstjes', alsof er niets veranderd is. Veilig? Ja. Realistisch? Nee. Meer dan ooit is een langetermijnvisie nodig, in plaats van agile navelstaren. Marketeers zijn de aangewezen personen om die langetermijnvisie in te bedden in hun organisaties. Door het analyseren en duiden van trends, onder andere de trends uit het PIM Trendrapport 2023.

Oneindig veel mogelijkheden
"De wereld van vandaag én morgen biedt zoveel kansen en uitdagingen", zegt auteur van het rapport Kristel Vanderlinden. "Identiteiten en marketing worden fluïder dan ooit. Nieuwe manieren van samenwerken, open source denken en doen, de samensmelting van irl en url, non-demografie, post purpose denken en de implementatie van zeitgeist marketing: ze bieden allen nieuwe zuurstof. Het is aan organisaties om te bepalen of ze pompen of verzuipen. 'Business as not usual' is here to stay. En het mooie is: iedereen die wil, kan leren zwemmen."

Innovatieve marketing
"Gevoed door wereldwijde marktshifts is het tijd om disruptief te gaan denken én handelen. Om buiten de lijntjes te kleuren, durf te tonen en te innoveren. Daar is een mooie rol voor marketeers weggelegd. Een uitdagende rol nu de consument meer ongrijpbaar en ondefinieerbaar lijkt dan ooit tevoren", zegt Martine de Vries, bestuurslid van PIM. "Het aanstaande trendrapport daagt hen uit om hun comfortzone uit te komen en samen betekenisvolle impact te realiseren."

 

PIM en FutureKind organiseren op 31 januari het PIM Trend Fest in de Heijmans Hive in Rosmalen. Aanmelden voor het event is mogelijk via https://www.pimonline.nl/events/detail/361/pim-trend-fest-2023. Het trendrapport is na 31 januari te downloaden via https://www.pimonline.nl/trendrapport.