Nu kan wél (bijna) iedereen thuis werken…

Grappig. Al bijna tien jaar wordt er over Het Nieuwe Werken – of welke andere naamsvorm we er ook aan willen geven - geschreven, gesproken, zijn er congressen georganiseerd. Maar nu, door de extreme maatregelen tegen het coronavirus, blijkt menig werkgever ineens wél bereid om hardware, software en wat verder maar nodig is aan te brengen bij de medewerker thuis. Alles om ervoor te zorgen dat het bedrijf en de medewerkers nog hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen. Zo goed en zo kwaad als het kan uiteraard, want nog steeds geldt dat nu eenmaal niet alle functies geschikt zijn om thuis uit te oefenen. 

Iedereen accepteert dat er nu meer via Skype, Hangout, Zoom, Teams of wat dan ook wordt overlegd. Ook vinden we het niet zo erg dat niet altijd iedereen even goed bereikbaar is, omdat wellicht de kinderen ook wat aandacht vragen of omdat er boodschappen gedaan moeten worden voordat die zijn uitverkocht dankzij hamsterende collega-thuiswerkers. 

Zakelijk en privé lopen door elkaar. Wanneer je ineens wordt geconfronteerd met het fenomeen thuiswerken, en dan ook gelijk elke dag zo ongeveer, is dat even schakelen voor het thuisfront. Zeker wanneer je bedenkt dat de kinderen ook niet de deur uitgaan vanwege de sluiting van scholen. Maar als iedereen zich wat aanpast, blijkt het toch wel te kunnen. Als we er over een paar weken allemaal onze draai en ritme in hebben gevonden, zal het nog makkelijker gaan.

Vraag blijft: wat blijft er straks hangen als de situatie over een x aantal maanden weer is gestabiliseerd? Gaan we dan weer lekker met elkaar in de file staan op weg naar kantoor of blijft er net genoeg hangen van deze periode, dat we inzien dat thuiswerken (of dan weer gewoon onderweg, in een van de vele faciliteiten) best een goede optie is? Ik ben benieuwd.

By the way: doordat er veel minder wordt gereden en gevlogen zullen we die klimaatdoelstellingen moeiteloos gaan halen neem ik aan?

John de Waard