Rotterdam Ahoy verwacht verder reikende kennisoverdracht post corona

In de reeks gesprekken met vertegenwoordigers uit de MICE branche over 'De zakelijke evenementenbranche post corona', is dit het derde interview, dit keer met Désirée Baltussen, Director of Conventions van Rotterdam Ahoy.

Covid-19 heeft de zakelijke evenementenbranche hard geraakt. Het was een van de eerste branches die op slot ging en naar alle waarschijnlijkheid een van de laatste branches die weer open kan, tenzij de resultaten van de testevents van Fieldlab evenementen eerder soelaas bieden.

Uit recent onderzoek van ABN AMRO blijkt dat het effect van de pandemie op de zakelijke reiziger vermoedelijk niet tijdelijk is.  Het is zeer waarschijnlijk dat een deel hiervan niet meer terugkomt, omdat het online organiseren van evenementen en vergaderingen een goed alternatief zijn gebleken.
De pandemie heeft niet alleen gevolgen voor de sector zelf, maar ook voor de steden waar congressen worden gehouden. In z'n algemeenheid geeft de zakelijke reiziger namelijk meer uit aan overnachtingen en maaltijden dan de gemiddelde toerist die naar een stad komt.

Stellingen

Stelling 1:
Voor zakelijke events en congressen komt de situatie van voor de corona pandemie niet meer terug.

Désirée: Dat is iets te kort door de bocht geformuleerd. Wij gaan zeker weer live vergaderen en congresseren.
In eerste instantie zal dat wel in een aangepaste (hybride) vorm zijn met zoveel mogelijk mensen on-site en daarnaast streaming vanuit studio’s voor een groter bereik. De huidige Back2Live test events van Fieldlab Evenementen zijn een mooi voorbeeld van hoe je op dít moment al grotere groepen van 500-1500 personen veilig bij elkaar kunt laten komen. Vooraf testen en bij binnenkomst temperatuur screening. Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers hebben onlangs het Nationaal Evenementenplan aangeboden aan de politiek; de vervolgstap richting stapsgewijze opening van onze sector".

Stelling 2:
De groei van virtuele bezoekers zal het event uiteindelijk sterker maken.

Désirée: "Ja dat zou best kunnen. Wat ik hieraan zeer positief vind is dat de kennisoverdracht ineens zoveel verder reikt. De participatie uit landen welke voorheen minder on-site aanwezig konden zijn bij internationale congressen is enorm toegenomen. Zuid-Afrika en Zuid-Amerika bijvoorbeeld krijgen nu de kans om nog veel directer betrokken te worden bij besluitvorming en toekomstplannen van organisaties en verenigingen. Het evenement wordt daardoor inhoudelijk sterker met bredere, gevarieerdere visies en kruisbestuiving. Neemt niet weg dat er niets gaat boven live ontmoetingen!"

Stelling 3:
Pas tegen 2024 is de sector weer redelijk hersteld; dat wil zeggen op het niveau van vóór 2020

Désirée: "Er is een verschil tussen financieel hersteld en weer up en running zijn. Financieel heeft de sector een behoorlijke knauw gehad. De start van live meetings hoop ik echt naar voren te kunnen halen. In eerste instantie zullen de regionale meetings weer aantrekken. Dus voor ons binnen Europa, waar deelnemers de auto/touringcar kunnen pakken of op de trein kunnen springen. Wij houden nu alweer site-inspecties voor beslissingsnemers uit Brussel bijvoorbeeld. De verwachting is dat we dit najaar alweer zeer mooie high profile Europese conventies in huis hebben met aantallen oplopend tot 3000 deelnemers in plenaire sessies. Verder zie je dat er druk gewerkt wordt aan digitale vaccinatie/test-paspoorten waarmee men gemakkelijker kan reizen/vliegen naar een internationaal congres. De QR-code op je telefoon geeft je dan toegang op cruciale plekken en je status wordt steeds ge-update. Mijn indruk is dat mensen er extra maatregelen voor over hebben om weer ergens live aanwezig te kunnen zijn".

Vraag 1:
Mogelijk worden congressen voortaan niet alleen in een hybride vorm georganiseerd, maar ook op meerdere kleinere locaties. Dan zou in verschillende landen of werelddelen een deel van het congres worden georganiseerd, met gedeeltelijk een gezamenlijk programma. Wat betekent dit voor Rotterdam Ahoy?

Désirée: "Ja, ik geloof zeker dat regionale meetings gaan toenemen. Je zag dat afgelopen jaar al gebeuren bij overkoepelende organisaties. Voor Rotterdam Ahoy betekent het dat we dan i.p.v. één zeer groot wereldcongres wellicht twee of meerdere regionale congressen tegelijkertijd gaan hosten.
Gelukkig is ons nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) zó flexibel ontworpen dat allerlei combinaties mogelijk zijn; meerdere entrees, meerdere verdiepingen, 35 kleine én grote break-out zalen, flexibele verschuifbare wanden, 3 restaurants, veel foyers. Logistiek betekent dat voor ons iets strakker inplannen; vele diverse evenementen onder één dak!" Bekijk de RACC-preview hier: https://www.youtube.com/watch?v=v9rwhFBVSL8

Vraag 2:
De sector verwacht dat er minder gereisd gaat worden en congressen daardoor kleiner worden, met een deel van de bezoekers op afstand. Wat betekent dit voor een stad als Rotterdam?

Désirée: "De partners binnen de stad Rotterdam werken fantastisch samen. De Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners en de grotere evenementenaccommodaties hebben regelmatig gezamenlijk overleg waarin we zo innovatief mogelijk en out-of-the-box te werk gaan. Zo ontstaan er prachtige nieuwe concepten zoals “The Rotterdam Experiment”. Het gaat hierbij om co-creatie, waarin we als stad samen sterk staan en congressen hosten op de meest passende plek. Vaak spelen nu al meerdere locaties een rol in een gezamenlijk bid. Wij hebben ook een zeer duidelijke visie welke congressen wij echt bij onze stad vinden passen. Onze focus ligt onder meer op Medisch (Erasmus MC), Maritiem (Port of Rotterdam), Transport & Logistiek, Water technologie en een heel gerichte expertise in Energie transitie met alles wat daarbij komt kijken aan duurzaamheid. We zijn zeer trots dat we in 2025 het World Energy Congress gaan hosten. Hier vloeit nu alweer zoveel uit voort qua aanverwante congressen.

Als Rotterdam Ahoy hebben we ook de mogelijkheid om eigen congressen te creëren zoals Recharge Earth . Ik voorzie nog meer lokale expertise ontstaan waardoor de congressen een steeds grotere impact gaan hebben op de stad. Niet alleen qua spin-off gedurende het evenement maar een volledige stimulans van sectoren in het bedrijfsleven en vergaande lokale ontwikkelingen op medisch en wetenschappelijk gebied. Hiermee zetten wij ons als stad internationaal steeds sterker op de kaart!"