Michelin sterren in Nederland

Een Michelinsterren restaurant is niet de eerste plek waar je aan denkt voor een congres, maar een aantal zijn er heel geschikt voor. En anders om ze te bezoeken voor of na je congres. Uiteindelijk moet dat toch weer een keer gaan lukken.

Zaterdag 27 maart lag door een ‘technisch mankement’ aldus Michelin, het lijstje met nieuwe sterren al via de app ‘op straat’. Te vroeg maar daarom niet minder blij verrast
was chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (Limburg) - in een keer naar twee sterren. Van Wolde had met zijn voormalige restaurant Beluga ook al twee sterren maar hij begon vorig jaar maart met zijn nieuwe zaak. Ook restaurant 212 Amsterdam in Amsterdam kreeg er een ster bij en heeft er nu twee. Nieuw met één ster zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia  in Etten-Leur.

Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven vooralsnog de enige restaurants in Nederland met drie Michelinsterren.

 

Acht Nederlandse restaurants kregen dit jaar voor het eerst een groene ster, voor duurzame gastronomie. Naast De Librije in Zwolle kregen Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteeänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen deze bijzondere onderscheiding.

Zes restaurants die vorig jaar nog een Michelinster droegen, staan niet meer op de lijst. Om verschillende redenen: ze zijn gestopt, failliet of het restaurant is verkocht of wordt verkocht. Het gaat om De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven, De Zwaan (tegenwoordig Tilia met ‘weer’ een ster) in Etten-Leur, Lucas Rive in Hoorn, Niven in Rijswijk, De Vrienden van Jacob in Santpoort en De Heer Kocken in Vught.

Het is natuurlijk goed dat Michelin de restaurants blijft steunen en de waardering is ook niet op één bezoekje gebaseerd maar het blijft vreemd dat in een jaar waar eigenlijk de restaurants op geen enkele manier op een normale manier hebben kunnen functioneren de sterren toch uitgedeeld zijn.

Meer informatie op https://guide.michelin.com/nl/nl