Het lag dus niet aan de kinderen…

Eindelijk. De scholen zijn (in ieder geval deels) weer open en nu kunnen we meters maken met dat thuiswerken. Back to normal. Nou ja, ‘the new normal’ zullen we maar zeggen. Echter, de thuiswerker heeft nog steeds te kampen met dezelfde belemmeringen als voorheen. Kon hij zich toen nog verschuilen achter het feit dat hij/zij ook de kinderen nog les moest geven en de partner eveneens ‘werkruimte’ nodig had - letterlijk en figuurlijk, dat geldt nu in ieder geval in veel mindere mate. Echter, het wordt ook alweer snel drukker op de weg.

Overigens, kinderen zijn nog steeds hinderen. Scholen zijn dan wel weer deels open, maar het addertje zit nu juist in het ‘deels’. Bij de een halve dagen, bij de ander hele dagen, bij de een de maandag, woensdag en vrijdag, de ander dinsdag en donderdag, wat kun je daar nou mee? Nog meer stress. Ach, kon ik maar weer naar kantoor.

Thuiswerken (en de prestaties daarvan) blijft van alle kanten vooral een kwestie van verwachtingsmanagement, constateert ook Intermediair Magazine. Verwacht niet dat je binnen een paar weken (of ooit) op dezelfde manier thuis werkt zoals je op kantoor deed. Dat kun je wel willen, maar het leven thuis verloopt nu eenmaal iets anders dan het leven op kantoor. Werk en privé lopen door elkaar en daar moet je echt even aan wennen. Je moet leren profiteren van de momenten dat de kinderen ‘afgeleid’ zijn. Als ze op tuk liggen of bezig zijn met hun tablet om een spelletje te spelen. Of huiswerk te maken (in het gunstigste geval). Er vinden bovendien veel meer onverwachte dingen plaats: de kinderen vallen je lastig op het verkeerde moment met allerlei vragen, (ouders van) vriendjes komen langs (drie bezoekers – op afstand - mag tenslotte ), er worden alwéér pakketjes van de buren afgeleverd (die hebben blijkbaar een vitaal beroep en zijn dus de hele dag weg), je partner wil even aandacht bij een probleem (al dan niet huiselijk), je baas heeft al drie keer gebeld zonder dat je daar erg in had en zo loopt het stressniveau alleen maar op.

Mijn broer is inmiddels helemaal los in het thuis werken. Althans, dat denkt hij. ‘Ik moet nu opletten dat ik zelfs bij thuiswerken niet te veel overuren maak’, vertelde hij doodleuk. ‘Dat kan niet de bedoeling zijn.’ Ik wist niet dat hij thuis ook een prikklok had geïnstalleerd.

Kun je nagaan hoeveel tijd je voorheen verdeed met heen en weer reizen, koffie drinken op kantoor, informele bezoekjes aan de een en nog informelere gesprekjes met de ander. Online vergaderen gaat sneller en effectiever, het verloopt ordelijker, want mensen wachten nu tenminste op iemand die iets heeft te zeggen (hangt wel van de voorzitter van de bijeenkomst af) of je zet iemand gewoon op ‘mute’. Het wordt ook beter voorbereid, zo blijkt in de praktijk. Zelfs zo goed, dat wanneer aan de hand van de actielijst van de vorige vergadering nog geen nieuwe feiten te melden zijn, een online vergadering gewoon eens wordt overgeslagen. Dat zou in ‘real life’ echt niet zomaar gebeuren. De baas wil iedereen zien. Mijn broer is nu 100% effectief aan het werk. Met soms een ‘corona-uurtje’. Dat is een uur waarin hij iets zou moeten doen wat nu echt niet kan vanwege de coronamaatregelen. Zo wil die gemeente zicht houden op de ‘verloren tijd’ vanwege corona. Verloren tijd, hoe bedoel je precies? Er is helemaal geen verloren tijd. Er is juist veel meer tijd om aan het werk te besteden.

Hij heeft dan weer wel het voordeel dat er geen kinderen over de vloer zijn. Daar lag het dus niet aan dat het in het begin zo stroef verliep.

John de Waard