Gaat de kapper weer open of niet…?

(Column) Steeds vaker lees je in de media dat boa’s moeten ingrijpen op het niet naleven van de RIVM-richtlijnen. Tot bij mensen thuis aan toe. Dat gaat dan niet altijd van harte. Althans, dat ingrijpen misschien wel, maar het naleven van de aanwijzingen niet zo. Het begint al te wrikken en Nederland, maar zeker niet alleen Nederland, wordt langzamerhand al een beetje coronamoe. Na vier weken willen we weer gas geven. Het gaat toch goed met de cijfers nu?

Het wachten is op het verlossende woord van premier Mark Rutte: ‘Nederland bv gaat weer open.’ Gaat niet gebeuren. Althans, voorlopig niet. Let maar op mijn woorden. Komende periode blijft alles zoals het is en op zijn vroegst ergens eind mei gaat de kapper open, met de school en/of kinderopvang. Mits uiteraard voldaan is aan allerlei randvoorwaarden: personeel in quarantainepakken en zo. Zolang er nog zoveel nieuwe besmettingen per dag bijkomen (en dat zijn alleen nog maar de officieel vastgestelde besmettingen) gaat er niets open wat er economisch toe doet. Met alle respect, van het openen van de kapsalons gaat de economie niet bijzonder veel harder draaien. Wel kunnen we weer goed voor de dag komen. Maar wat maakt dat uit als je toch thuis moet blijven?

We willen zo graag, maar het kan gewoon nog niet. Het goede nieuws: we worden al met al best wat bedrevener in het thuiswerken. Je hoort hier en daar ‘zelfs’ geluiden dat dat thuiswerken nog zo erg niet is. ‘Scheelt veel tijd en is hartstikke effectief en efficiënt. Ik mis alleen wel het échte sociale contact dat je met je relaties hebt.’ Zeker bij net startende relaties of nieuw op te starten kan een goed gesprek aan tafel met een kop koffie uiteraard een welkome bijdrage leveren aan de onderlinge verstandhouding. Maar per saldo gaat het erom dat je levert wat je beloofd had en dat je doet wat je gezegd had. Dat kan ook prima online en met videobellen en dergelijke.

Volgens huisartsen hier ter plaatse gaan we nog heel lang ‘plezier’ hebben van dit coronavirus. Maanden en misschien nog wel langer. Een vaccin hoeven we voorlopig ook nog niet te verwachten, want daarvoor is op zijn minst uiterste zorgvuldigheid noodzakelijk. Of zoals de huisarts hier het stelde; ‘Als er na drie maanden vaccin iets misgaat met een doelgroep van 10.000 mensen is het al een ramp, laat staan als de doelgroep uit honderden miljoenen mensen bestaat…’

Dus blijven we gewoon nog wat langer thuiswerken. Maakt mij niet uit: ik heb alles onder de knop, kan bij alle informatie, koffie staat naast me en de hond weigert toch nog langer om mee naar buiten te gaan. Alleen een beetje jammer dat veel bedrijven blijven afwachten en niet of nauwelijks communiceren. Je wilt toch wel contact met klanten hebben/krijgen of je boodschap overbrengen? Van afwachten tot het coronavirus overwaait raakt de economie niet bepaald oververhit. Of laten we ons ‘knippen en scheren’ door zo’n coronavirusje?

John de Waard