Laatste nieuws
 
 
  Redactie  
 

The International Congress and Convention Association (ICCA) heeft haar jaarlijkse cijfers bekend gemaakt en daaruit blijkt dat Nederland weer een plek is gestegen op de lijst van grootste congreslanden, van plek tien naar negen. Het aantal internationale congressen van associaties met meer dan 50 deelnemers die regelmatig bijeenkomen (criteria ICCA) steeg in 2018 van 307 naar 355. Hiermee is weer herstel opgetreden t.o.v 2017 toen het aantal daalde van 368 (2016) naar 307.

In een even jaar meer associatie congressen

De redactie van CongresWereld vroeg aan Eric Bakermans, Director Meetings, Conventions & Events van NBTC Holland Marketing, verantwoordelijk voor de promotie van Nederland Congresland, of hij een duidelijke reden ziet voor deze stijging.
Eric: "Het is een combinatie van factoren. In een even jaar blijken de aantallen altijd wat hoger te liggen. Daarnaast wordt de koek groter: meer congressen en meer bestemmingen, het is mooi te constateren dat Nederland meegroeit en bijna onafgebroken in de top 10 van congreslanden staat. Verder draagt het succes van de steden in Nederland (zie hieronder) ook bij aan het succes van Nederland".

Hoogste aantal internationale associatie congressen wereldwijd

De cijfers van ICCA geven aan dat 2018 een succesvol jaar was met in totaal 12,937 internationale congressen van associaties, een stijging van 379 t.o.v 2017. Dit aantal is het hoogste dat ICCA ooit heeft genoteerd en is een teken dat de internationale congresmarkt een sterke markt is die nog steeds groeit.

Amsterdam stijgt drie plekken

Amsterdam klimt van de 16e naar de 13e positie met 124 internationale congressen (112 in 2017). Het meest in het oog springende congres was AIDS2018 waar meer dan 16.000 bezoekers aan deelnamen. Dit soort specialistische congressen met een hoog aanzien leveren een waardevolle uitwisseling van kennis, expertise en netwerkcontacten op.

‘Een mooie stijging op de wereldranglijst. Maar we zijn er nog niet. Als Metropool Amsterdam moeten we ons actief blijven richten op dit type congressen en conferenties. Omdat het belangrijk is voor de uitwisseling van kennis en de verbinding tussen lokale, landelijke en internationale spelers. Samen met de Gemeente Amsterdam heeft onze organisatie focus op het aantrekken van deze specialistische bijeenkomsten. Dat zijn lange termijn trajecten waar de bundeling van krachten en samenwerking met de sector belangrijk is’, aldus Geerte Udo, directeur amsterdam&partners.

Op de lijst van congressteden steeg Parijs in 2018 weer naar de eerste plaats, waar het jarenlang stond, na een mindere periode als gevolg van aanslagen. Verder blijkt dat Europese steden het meest geliefd zijn om congressen te organiseren: na Parijs volgen Wenen, Madrid, Barcelona, Berlijn, Lissabon en Londen. Op plaats acht de eerste niet-Europese congresstad: Singapore.

De Nederlandse congressteden doen het goed

Als we kijken naar de congressteden in Nederland staat Amsterdam op 1 met 124 congressen gevolgd door Rotterdam met 42 congressen op 2 (al 12 jaar op deze positie) en Den Haag, Maastricht en Utrecht op een gedeelde derde plaats met 23 congressen, die voldoen aan de ICCA criteria.

Maastricht is maar liefst drie plaatsen gestegen.
“Wij hebben er afgelopen jaren hard aan gewerkt om Maastricht internationaal nog prominenter op de kaart te zetten als congresstad, we zijn er dan ook ontzettend trots op dat deze inspanningen nu beloond worden. Er vonden in 2018 natuurlijk nog veel meer congressen plaats in Maastricht, slecht 23 van deze titels voldeden uiteindelijk aan de strenge toetsingscriteria van ICCA.” aldus Jurgen Moors, Managing Director, Maastricht Convention Bureau.

In 2018 vonden in Utrecht 68 meerdaagse internationale congressen plaats die samen een economische impact hadden van 47 miljoen euro, waarvan er 23 aan de ICCA criteria voldeden. De goede prijs-kwaliteitverhouding lijkt een steeds grotere rol te spelen in de beslissing om voor Utrecht te kiezen. Daarnaast heeft Utrecht een hoge concentratie van kennisinstellingen, in combinatie met een jonge, hoogopgeleide bevolking. "Tevens bevindt Jaarbeurs Congress & Exhibition Center zich direct naast het station en ligt het historische centrum op loopafstand", aldus Monique André de la Porte, Accountmanager Utrecht Convention Bureau (UCB). "De focus van het UCB blijft bij de acquisitie liggen op kennisevenementen die passen bij Utrecht: Green, Healthy & Smart".

©Redactie CongresWereld/MGM

Plaats op:
Datum: 14 juni 2019
Gerelateerde artikelen  
27-06-2019 Nieuws ICCA statistieken 2018: Amsterdam met 85,549 internationale congresdeelnemers …
13-05-2019 Nieuws Nederland stijgt plek in top 10 internationale congresbestemmingen
07-05-2018 Nieuws ICCA: Nederland wereldwijd in top 10 congresbestemmingen
18-05-2009 Nieuws Nederland weer in internationale congres top-10, Amsterdam 7e in steden ranking …
16-05-2017 Redactie ICCA cijfers 2016: record aantal internationale associatie congressen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,34 seconden.