Nieuws  
 

Bijna 10 miljoen gasten checkten tijdens de zomermaanden juli en augustus 2019 in bij Nederlandse logiesaccommodaties, 420 duizend (4,4 procent) meer dan dezelfde maanden een jaar eerder. Het CBS kwam gisteren (maandag 25 november) met deze opvallende groei van verblijfsgasten bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019.

In totaal waren deze gasten goed voor bijna 35 miljoen overnachtingen, bijna 2,5 miljoen (7,6 procent) meer. Bungalowparken lieten de grootste groei zien van het aantal gasten en overnachtingen (11,8 procent). Deze ontwikkeling zette zich in september door.

De zomermaanden juli en augustus vormen de drukste periode voor de logiesaccommodaties. De meeste verblijfstoeristen komen dan uit Nederland. Dit jaar kwam 35,5 procent van de buitenlandse gasten gedurende deze maanden uit Duitsland. Bijna de helft van de buitenlandse overnachtingen in ons land kwam voor hun rekening.

Hotels ook in zomer grote trekkers gasten

Het grootste deel van de gasten (5,8 miljoen, 59 procent) overnachtte in juli en augustus in hotels, pensions en jeugdaccommodaties. Bijna een derde van alle overnachtingen (11 miljoen, 32 procent) vond daar plaats. Het aantal gasten en het aantal overnachtingen lagen dit jaar respectievelijk 2 en 5 procent hoger dan in dezelfde maanden van 2018.

Het aantal hotelgasten uit Nederland was gedurende de zomermaanden nagenoeg hetzelfde als een jaar eerder in juli en augustus. Er waren 4 procent meer buitenlandse hotelgasten en 8 procent meer buitenlandse overnachtingen dan een jaar eerder.

Gasten in verblijfsrecreatie vooral naar Gelderland en Zeeland

In de provincies Gelderland en Zeeland trekken in de zomermaanden de meeste gasten naar de campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties (verblijfsrecreatie). Maar waar in Gelderland de meeste gasten in de verblijfsrecreatie uit Nederland kwamen (83 procent), kwam in Zeeland de meerderheid van de gasten in deze accommodaties uit het buitenland (55 procent), en dan met name uit Duitsland.

Trend zet door in september

De ontwikkelingen van de aantallen gasten en overnachtingen in juli en augustus waren ook in de maand september zichtbaar. Het aantal gasten was die maand 5,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, tegelijkertijd waren er meer overnachtingen (+7,7 procent). Dit komt vooral doordat er meer gasten en overnachtingen waren op de huisjesterreinen. Het aantal gasten lag daar 24,1 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook werden er meer overnachtingen (18,0 procent) geboekt, in beide gevallen door zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten (vooral Duitsers en Belgen).

Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019

Het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 biedt een actueel statistisch overzicht van vraag en aanbod in de toerismesector en geeft inzicht in voor de vrijetijdssector relevante trends en innovaties. Het Trendrapport is samengesteld door PleisureWorld NRIT, NBTC Holland Marketing, het Centre of Expertise Leisure, Toerisme & Hospitality (CELTH) en het CBS.

Plaats op:
Datum: 26 november 2019
Gerelateerde artikelen  
04-04-2018 Nieuws Grootste groei toerisme in ruim tien jaar
04-05-2007 Nieuws Meer gasten overnachten in Nederland
08-09-2017 Nieuws Steeds meer hotelovernachtingen, vooral in Amsterdam
27-09-2016 Nieuws Steeds meer hotelovernachtingen, vooral in Amsterdam
09-05-2011 Nieuws Flinke toename hotelovernachtingen in 2010
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,63 seconden.