Nieuws  
 

Op 30 oktober 2018 werd in Groningen de jaarlijkse bijeenkomst gehouden van het Ubbo Emmius Colleghie (UEC), een adviesorgaan voor congresorganisatoren. Burgemeester Peter den Oudsten heeft aan het begin van deze avond namens het Groningen Congres Bureau aan hematoloog en emeritus hoogleraar C. Th. (Cees) Smit Sibinga de Groningen Congres Penning overhandigen.

Daarnaast ontvangt een groep van nieuwe UEC-leden op deze bijeenkomst een oorkonde voor het organiseren van een meerdaags, internationaal congres, waaronder Professor Leo Beukeboom. Hij was organisator van ESEB 2017, een internationaal congres over evolutiebiologie met 1500 deelnemers.

Smit Sibinga ontvangt de Groningen Congres Penning vooral als organisator van achtentwintig internationale congressen over transfusiegeneeskunde in Groningen. Maar hij wordt ook gelauwerd in verband met zijn ambassadeursrol voor het congresseren in Groningen en verdiensten voor het Ubbo Emmius Colleghie.

In 1976 werd Smit Sibinga directeur van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Groningen-Drenthe, de voorganger van het huidige Sanquin. Hij volgde de kennis, ervaring en ontwikkeling met betrekking tot bloedtransfusie in het buitenland op de voet en ontdekte dat er in Nederland nog geen bijeenkomsten georganiseerd werden om kennis en ervaring over bloedtransfusie te delen. Omdat die behoefte er wel degelijk was, organiseerde hij in 1976 zijn eerste congres over bloedtransfusie. Een jaar later richtte hij het Ubbo Emmius Colleghie op en was hij jarenlang voorzitter van dit adviesorgaan, waarbinnen kennis en ervaring werd gedeeld.

Groningen ontwikkelde zich door de inzet van Smit Sibinga langzaam maar zeker tot het middelpunt van de transfusiegeneeskunde: een nieuw, formeel geregistreerd medisch specialisme. Smit Sibinga organiseerde zijn internationale congressen in de periode 1976 tot en met 2003. Met een sterk inhoudelijk programma wist hij internationaal de aandacht vast te houden, waardoor bijna tweehonderd deelnemers keer op keer naar Groningen kwamen om te congresseren. Zij maakten ook dankbaar gebruik van het excursieaanbod na het congres, in Groningen en omgeving.

Plaats op:
Datum: 1 november 2018
Gerelateerde artikelen  
02-05-2017 Nieuws Burgemeester reikt ‘Groningen Congres Penning’ uit aan weduwe Westerhuijs …
02-12-2009 Nieuws Nieuwe leden Ubbo Emmius Colleghie genstalleerd
10-03-2017 Nieuws Groningen steeds belangrijker als congresstad: record aan nieuwe congresambassadeurs …
10-01-2013 Nieuws Er gaat niets boven: Duurzaam congresseren in Groningen
09-12-2011 Nieuws Half miljard aan congresbestedingen voor Groningen komend decennium
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,74 seconden.