Nieuws  
 

40 procent van de werkgevers zal alle verzamelde cv’s moeten wissen of anonimiseren.

Er is al veel geschreven en gesproken over de AVG/GDPR. Maar over iets meer dan een 3 weken is het zover: op 25 mei treedt de AVG in werking.

En voor de werkgevers en intermediairs die sollicitanten niet akkoord hebben laten gaan -al dan niet met terugwerkende kracht- met een ‘recruitment proof AVG’ statement, betekent het dat alle cv’s ouder dan vier weken uit het systeem verwijderd moeten worden. Op basis van onderzoek van de Intelligence Group naar het privacy statement bij de grootste Nederlandse werkgevers en intermediairs, waarvan verondersteld mag worden dat zij de implementatie van de AVG beter op orde hebben dan ‘kleinere’ werkgevers en intermediairs, is de voorzichtige inschatting dat vele honderden miljoenen cv’s moeten worden gewist of geanonimiseerd.

Belangrijkste onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek naar het hebben van een ‘AVG recruitment proof privacy statement’ bij de top-100 meest favoriete werkgevers en top-25 grootste (uitzend)bureaus kwam naar voren:

– 39% van de grootste werkgevers heeft geen privacy statement met daarin verwijzingen naar de verwerking van cv’s en/of sollicitanten en derhalve niet ‘AVG recruitment proof’ zijn.
– Bij 1 op de 3 werkgevers wordt geen privacystatement voorgelegd aan of wordt niet om toestemming gevraagd (opt-in) bij de sollicitant voordat die solliciteert.
– 23 van de 25 grootste intermediairs hebben een privacy statement waarin wordt omgeschreven wat er met de cv’s gebeurt na sollicitatie zoals de bewaartermijn. Bij één op de drie (33%) kan de sollicitant solliciteren, zonder dat die akkoord moet gaan met het privacy statement.

De grootste problemen die uit dit onderzoek naar voren kwamen:

-Dat bij heel veel werkgevers en intermediairs gesolliciteerd kan worden zonder dat een sollicitant akkoord hoeft te gaan met een privacy statement.
-Sollicitanten die akkoord gaan met het algemene privacy statement van het bedrijf, waarin niets wordt benoemd in relatie tot het cv en/of sollicitatie. De privacy statements zijn niet AVG recruitment proof.
Om te voorkomen dat alle cv’s die ouder dan een maand zijn (een maand wordt nu aangehouden o.b.v. de richtlijnen van de NVP die de Autoriteit Persoonsgegevens overneemt) verwijderd moeten worden, is het noodzaak dat sollicitanten akkoord zijn gegaan met het privacy statement dat verwijzingen maakt naar bewaar- en bezwaartermijn van sollicitanten. In dit privacy statement dienen expliciet de rechten van de sollicitant, de verwerking van zijn of haar cv, de bewaartermijn en de doeleinden van deze verwerking te worden vastgelegd. Dit betekent voor honderdduizenden werkgevers en vele duizenden intermediairs dat zij de personen die nu in database staan alsnog moeten vragen om toestemming. Zonder toestemming zal wissen of anonimiseren de enige oplossing zijn. Het anonimiseren is alleen relevant voor statistische doeleinden.

Hoe het wel moet

Sollicitanten horen akkoord te geven op de bewaartermijn van het cv, de verspreiding van het cv, de verwerking van de gegevens uit het cv en voor welke doeleinden deze gegevens worden gebruikt. Het siert een privacy statement als er ook de rechten van de sollicitanten in staan, zoals het bezwaartermijn dat zij hebben en het recht van inzage. Een aantal privacy statements kunnen dan ook echt als voorbeeld dienen voor andere werkgevers, zoals de:

privacy statement van Landal Greenparks

privacy statement van Booking.com

Neem het serieus en niet lichtzinnig, de boetes liegen er niet om (maximaal 20.000.000 euro of vier procent van de wereldwijde jaaromzet) evenals reputatie en employer brand schade.
Vraag aan iedereen van wie u de gegevens in uw ATS wilt behouden vóór 25 mei opnieuw toestemming a.d.h.v. het nieuwe privacy statement.

Kijk op de site: priviteers.nl voor handige tips en documenten.

 Bron: Intelligence -group

Plaats op:
Datum: 3 mei 2018
Gerelateerde artikelen  
25-04-2018 Nieuws Medische congressen en de AVG: nog niet elk congres voldoet aan de nieuwe wet …
17-07-2007 Redactie Cornell-Onderzoek: Consumenten zijn bezorgd over beveiliging van hun persoonlijke …
04-09-2013 Nieuws Kwart van werkzoekenden wordt afgewezen vanwege online uitlatingen
15-06-2017 Nieuws Is jouw vereniging klaar voor de nieuwe privacy- wetgeving?
14-07-2008 Nieuws Salarisindicatie bij vacature scoort beter
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,55 seconden.