Nieuws  
 

Deze tijd van het jaar kijkt de Nederlandse restaurantwereld vol spanning uit naar de nieuwe gidsen met de overzichten van de beste restaurants. De lijstjes van Gault&Millau en Lekker 2018 zijn inmiddels bekend. Bib Gourmands komt vandaag (publicatie volgt) en de Michelin sterren volgen eind van deze maand.

Gault&Millau
Maandagavond 6 november j.l. is in de Jaarbeurs in Utrecht de Gault&Millau-gids 2018 gepresenteerd.
De absolute top telt 4 restaurants: De Librije, Manoir Restaurant Inter Scaldes, (beide 19,5), De Leest, Tribeca (beide 19 punten).
Verder telt de gids 35 nieuwe vermeldingen; 25 restaurants zijn uit de gids verdwenen. Belangrijke stijgers in de restaurantgids zijn: Tribeca (van 18 naar 19 punten), De Groene Lantaarn (van 17 naar 18 punten), &moshik (van 16,5 naar 17,5 punten), Damianz (van 12 naar 15 punten), Beulings, BAK en De Kas (van 13 naar 15 punten).

Speciale aandacht dit jaar is er voor duurzame restaurants. De 'Duurzaam Restaurant van het Jaar Award' ging naar restaurant Vuurtoreneiland in Amsterdam.

Bekijk de volledige lijst hier.

Trends en ontwikkelingen volgens Gault&Millau (samengevat door Misset Horeca)

Nog altijd groeit het aantal nieuwe zaken, niet alleen in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven, maar ook veel andere steden en regio's profiteren van de flinke groei van onze economie. Nadeel is dat er vrijwel overal personeelstekorten ontstaan en dat chefs, sommeliers, gastvrouwen en -heren steeds vaker van baan naar baan gaan. De groep restaurants van 16 punten en meer blijft redelijk stabiel, met een paar flinke uitschieters naar boven. De absolute top ziet enkele zeer bekwame chefs naderen.

Eigen baas en vaste locatie
Veel restaurants openen een tweede of derde zaak, chefs worden eigen baas en pop-ups vinden een vaste locatie. Daarnaast ziet Gault&Millau dat de witte brigade door het personeelstekort steeds meer helpt in de bediening.

Minder amuses, meer groentes en onbekende vissoorten
Verder ziet Gault&Millau dat de hoeveelheid amuses terugloopt. Het gebruik van groentes neemt nog steeds toe. Ook vissen als wijting, heek en schelvis krijgen een plek op de menukaart. Zelfgemaakte worsten, gefermenteerde ingrediënten, kruiden uit eigen tuin, het is een goede ontwikkeling. Restaurants kopen steeds vaker in bij zuivelboeren, vissers, tuinders of jagers. Ook olijfolie is populairder dan ooit.

Arrangementswijnen
Ook ziet Gault&Millau een stijging van de kwaliteit van de arrangementswijnen, met een gemiddelde prijs van 9 europ per glas overigens. De wijn-spijscombinaties kloppen vaker en echte fouten bleven uit.

Ranglijst Lekker 2018

De Librije staat dit jaar weer op 1 in de Lekker 2018. Inter Scaldes zakt van 1 naar 2 en Ciel Bleu stijgt van plaats 7 naar plaats 3.

Alle info over Lekker, de toprestaurants en de gids vind je hier.

Bron: Misset Horeca

Bib Gourmand 2018

Michelin heeft donderdag 9 november j.l haar Bib Gourmand 2018 voor de Benelux bekendgemaakt. In het nieuwe boekje staan 135 Nederlandse zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro. Nederland telt 20 nieuwe zaken met een Bib Gourmand.

20 nieuwe Bib Gourmand adressen in Nederland
De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de Michelingids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro.

De nieuwe zaken met een Bib Gourmand in Nederland zijn:

Almelo, Ledeboer
Amsterdam, Ron Gastrobar Paris
Amsterdam, Scheepskameel
Doetinchem, LEV Foodbar
Eindhoven, Valenzia by Zarzo
Den Haag, Oogst
Harderwijk, Klein Parijs
Hellendoorn, De Uitkijk
Kralingen, Gym & Gin
Meppel, Sukade
Nijmegen, Witlof
Nootdorp, Calva
Otterlo. Cèpes
Papendrecht, Bistro D’Ertepeller
Rotterdam, Ayla
Rotterdam, FG Bistro
Rotterdam, The Park – Inspired by Erik van Loo
Ruurlo, De Tuinkamer
Velp, De Watermolen
Zoelen, Herberg de Zoelensche Brug

Een 'Bib' (afkorting van Bibendum, de naam van het bekende Michelin bandenmannetje) geeft aan dat het restaurant voor een schappelijke prijs een goede maaltijd serveert. De maaltijd mag daarom niet meer dan € 37,- kosten (exclusief dranken). Restaurants kunnen geen ster en een Bib Gourmand tegelijk hebben.
Het volledige Bib Gourmands overzicht vind je hier.

Bron: Misset Horeca

©Redactie CongresWereld

Plaats op:
Datum: 9 november 2017
Gerelateerde artikelen  
09-11-2011 Nieuws Het is weer tijd voor de jaarlijkse restaurantlijstjes
11-12-2017 Nieuws Michelinsterren 2018: Derde ster voor Inter Scaldes
17-11-2010 Nieuws Lekker, Gault Millau, Michelin, Grootspraak, alle lijstjes op een rijtje
17-12-2018 Nieuws Michelin sterren 2019 zijn bekend
07-12-2015 Nieuws Record aantal Michelin sterrenrestaurants in Nederland
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,71 seconden.