Nieuws  
 

Het is toeval dat op dezelfde dag dat het HOSTA rapport werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid en circulaire economie, s'avonds een confronterende uitzending van Brandpunt was te zien. Een uitzending die ging over klimaatverandering op Spitsbergen waar de temperatuur sneller stijgt dan waar ook ter wereld met alle gevolgen van dien. Er moet wat gebeuren, ook in de hotellerie. Daar ging het over tijdens het Horwath HTL Hotel Event 2017 op dinsdag 12 september, in Paviljoen Circl van ABN AMRO, een op z'n minst bijzonder circulair gebouw.

Het circulaire gedachtengoed

"Naast de bouw van Circl is ook de naam gekozen vanuit het circulaire gedachtengoed. De circulaire economie zorgt er onder andere voor dat (productie)ketens gesloten worden waardoor er bijvoorbeeld geen afval meer bestaat. De ketens worden als het ware rond gemaakt. Verder zal de oplettende lezer zien dat de letter ‘E’ mist. Dat is geen spelfout. Je hebt de ‘E’ niet nodig om de naam uit te spreken. Een belangrijk uitgangspunt van circulariteit is dat wat je niet nodig hebt, weggelaten kan worden", aldus Mark van Rijt, Directeur Customer Experience ABN AMRO. Leuke feitjes: de vloerbedekking is gemaakt van oude uniformen van het personeel en de lift is geen eigendom, maar wordt betaald per liftbeweging.

Investeren in circulaire economie levert geld op

Stef Driessen, Sector Banker Leisure ABN AMRO, bevestigt dat het goed gaat met de sector maar dat er veel op ons afkomt, waarvan de grootste bedreiging de nieuwbouw is. Volgend jaar december zijn er 5000 kamers meer dan dat er nu zijn in Amsterdam en in 2021 worden 8500 extra kamers verwacht. Dat zorgt ervoor dat je nu als hotel echt stappen moet gaan zetten op het verduurzamen van het vastgoed en de operatie. Investeren in circulaire economie levert geld op. Een op de drie bedrijven sluit overnachten in een niet-duurzaam hotel uit voor zijn medewerkers (bijv. Microsoft). Uit onderzoek met EcoChain blijkt dat met vrij eenvoudige maatregelen ongeveer 10.000 euro per jaar per hotel bespaard kan worden. Een groot gedeelte hiervan zit in waterbesparing (o.a energiebesparende douchekoppen) en het optimaliseren van F&B (minder vlees,vervangen door goedkopere groentes). Ook het overstappen van grijze naar groene stroom levert een positieve bijdrage, evenals het plaatsen van zonnepanelen. Daarbij komt dat in 2030 alleen nog maar gebouwen met een A label mogen bestaan en Gemeentes ook steeds hogere duurzaamheidseisen zullen gaan stellen aan gebouwen bij de afgiftes van vergunningen.

In de aansluitende paneldiscussie over het economisch kwantificeren van duurzaamheid geven 4 deskundigen hun visie:

Dirk Dekker, eigenaar van vastgoedbedrijf Being Development, die ondermeer hotels ontwikkelen op een zeer duurzame wijze, heeft als uitgangspunt bij de bouw van een hotel dat zowel op People, Planet als Profit waarde wordt toegevoegd. Hoe doe je dat? Door vanuit de conceptfase al na te denken over circulariteit en daarop te blijven focussen gedurende het hele proces. Daarbij hoort ook het bewustmaken van toekomstige gasten. Waarom is het leuk om naar een duurzaam hotel te gaan?

Francis Windt, General Manager Mercure Amsterdam Centre Canal District, geeft aan dat Accor 500.000 gasten per dag heeft en enorm inzet op duurzaamheid. Tot 2020 zijn duidelijke commitments wereldwijd geformuleerd, zoals ondermeer:
30% minder voedselverspilling, 100% duurzaam voedsel, alle nieuwe hotels CO2 vrij, 5% minder energie- en waterverbruik, alle hotels betrokken bij een duurzaam lokaal projekt en 10 miljoen bomen planten.
Uit onderzoek van Accor blijkt dat ongeveer 80% van de gasten 'iets' met duurzaamheid wil in meer of minder mate. Volgens Booking.com geeft 68 procent van de gasten aan een duurzaam hotel belangrijk te vinden. Hotels zonder duurzaamheidslabel leveren een lagere satisfaction op en een lagere rentabiliteit. Verduurzaming is geen vraag maar een must.

Ramon Pasma, jurist bij Baker & McKenzie, laat weten dat circulaire economie tot een andere visie op eigendom leidt, zoals bijvoorbeeld in het duurzame gebouw van Circl waar de lift geen eigendom is. Versnipperd eigendom leidt tot andere juridische constructies, waarbij meer samenwerking de oplossing is.

Xander Bueno de Mesquita, mede-eigenaar Amstelside, die Hotel Amstelkwartier ontwikkelt: ‘We willen onze gasten straks een unieke, luxe hotelervaring bieden in het meest innovatieve toekomstbestendige gebouw waarbij de 4 cirkels: water, CO2, energie en afval gesloten zijn. Nú wordt dit gebouw een pracht hotel, maar het moet in de toekomst ook andere functies kunnen hebben, dus een flexibel gebouw. Dat betekent ook dat de omgeving en medewerkers erbij moeten betrokken worden: sociale duurzaamheid dus.

De conclusie na deze middag is: verduurzaming binnen de hotellerie is geen vraag meer, maar een must. De vraag is hoe gaan we het aanpakken zodat toekomstige gasten het leuk vinden om in een duurzaam hotel te logeren. Veel hotels zijn al begonnen met verduurzaming en hebben inmiddels een certificering. Het circulair maken van zowel het gebouw als de exploitatie is een volgende, inmiddels noodzakelijke stap.

©MGM/Redactie CongresWereld

Plaats op:
Datum: 14 september 2017
Gerelateerde artikelen  
14-09-2017 Redactie Duurzaamheid en circulaire economie in de hotellerie
02-10-2018 Redactie Nederlandse hotelbranche loopt achter met verduurzaming
20-09-2018 Nieuws Nog veel uitdagingen op weg naar verduurzaming in hotelbranche
05-12-2008 Nieuws Convenant duurzaamheid getekend door 15 Amsterdamse tophotels
21-03-2018 Nieuws Accommodatienieuws - maart 2018 (2)
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,98 seconden.