Laatste nieuws
 
 
  Columns  

Door Inge van Rooij

In de afgelopen anderhalf jaar hebben snelle technologische ontwikkelingen gezorgd voor een 'boost' in online meeten. Het maakt niet langer meer uit op welk apparaat je werkt en waar je ook bent. Het kunnen delen van presentaties en documenten is een essentieel onderdeel van online vergaderen geworden. 

Mensen willen sneller vergaderen, effectiever zijn en geen reistijd meer hebben. En dat kan ook, want technologie verandert onze maatschappij ingrijpend. Wie in pakweg het jaar 1990 in een tijdmachine zou stappen om naar het nu te reizen, zou in een bijna onherkenbare wereld terechtkomen. Vooral op communicatiegebied is er veel veranderd. We ontmoeten elkaar inmiddels net zo eenvoudig online als fysiek. Met name de opkomst van technologie voor 'Unified Communication' (UC) speelt een rol, een vakterm die er in de praktijk op neerkomt dat het niet langer uitmaakt op welk apparaat je werkt. Laptop, tablet of smartphone? Deelnemen aan een online vergadering is simpelweg een kwestie van inloggen. Een mooie ontwikkeling voor wie van gemak en snelheid houdt.

Wie echter denkt dat UC op dit moment helemaal 'hip & happening' is, vergist zich in de snelheid van ontwikkelingen. Waar het nu om gaat, is UCC: Unified Communication & Collaboration. Dé trend is om online samen te kunnen werken, waarbij het nodig is om documenten en presentaties te delen. Een Virtual Meeting Room (VMR) maakt dit mogelijk. Aan een bijeenkomst in een VMR kunnen deelnemers vanaf de eigen werkplek deelnemen. Het maakt niet uit of de ene deelnemer in Amerika zit, de andere vanuit huis werkt en weer iemand anders bij een klant zit. Sinds kort biedt Worldmeetings in samenwerking met KPN Talk & Vision zo'n oplossing als alternatief voor kortdurende bijeenkomsten met een klein gezelschap. Het is een praktische oplossing die vergaderkosten reduceert en bijdraagt aan duurzaamheid door het vermijden van reizen.

Teleconferencing is geen nieuwe ontwikkeling, want veel organisaties gebruiken al Skype for Business of andere gratis programma's. Wat het wél anders maakt is de kwaliteit. Als Skype het eens niet doet... wat dan? Wisselende kwaliteit van de verbinding maakt dat Skype en veel andere zogenaamde 'Voice over IP' (VoIP)-diensten weliswaar leuk zijn om je reizende zoon of dochter in Australië te spreken, maar minder geschikt als zakelijk alternatief voor het opzetten van meetings. Wie een directiemeeting of een serieus klantoverleg inplant, wil dit niet via Skype doen want a) de verbinding is niet gegarandeerd en b) je wilt dit op een hoogwaardig niveau doen, met beeld en geluid dat van topkwaliteit is. VMR maakt gebruik van een protocol voor dataverkeer dat encrypted (versleuteld) is en dus zeer veilig. Andere voordelen zijn dat het eenvoudig is om meerdere mensen aan een vergadering te laten deelnemen met de principes van UCC.

Wat betreft de voordelen van VMR zit kwaliteit ook gewoon in de details. KPN, dat deze 'virtuele vergaderkamers in de cloud' verhuurt (een dienst die Worldmeetings aanbiedt aan klanten), heeft deze zo ingericht dat alle aanwezige deelnemers in een soort 'filmstrip' staan. Degene die aan het woord is, is groot in beeld. Hetzelfde geldt voor gedeelde content, bijvoorbeeld slides van een presentatie. Met ieder apparaat met camera zijn deelnemers in beeld voor de overige deelnemers. Even weglopen en koffie zetten - een berucht fenomeen tijdens conference calls - zit er dan niet meer in. Wat dat laatste betreft is vooruitgang misschien toch niet altijd een verbetering voor sommigen... Desalniettemin, boekers en andere professionals die maximaal resultaat willen uit hun meetings zullen zeer blij zijn met aanwezigheid van de VMR in hun 'vergader-arsenaal'.

Inge van Rooij is marketing manager bij Worldmeetings.com, specialist en marktleider op het gebied van Strategisch Meeting Management. Inge is sinds haar afstuderen aan de Hoge Hotelschool in 1996 werkzaam in het veld van zakelijke bijeenkomsten en kent de branche als geen ander. Meer weten over Inge of over Worldmeetings? Stuur haar dan een uitnodiging via LinkedIn.

Plaats op:
Datum: 28 september 2017
Gerelateerde artikelen  
26-09-2017 Nieuws Worldmeetings lanceert eerste Virtual Meeting Room zonder abonnement
26-09-2008 Nieuws Hotelcontact / Worldmeetings tekent grote procurement overeenkomst met ANWB
16-05-2017 Nieuws Online toepassingen steeds populairder in de MICE branche
14-08-2007 Nieuws Worldmeetings tekent overeenkomst met Britse Hotelworld
09-10-2008 Nieuws Online service Virtual Meeting maakt videoconferencing eenvoudig en betaalbaar …
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,33 seconden.