Laatste nieuws
 
 
  Redactie  
 

Professioneel congresorganisator Congress by design heeft eduroam (education roaming) voor het eerst in het World Forum, tijdens een groot internationaal congres dat in september plaatsvond, mogelijk gemaakt.

Voor de redactie van CongresWereld aanleiding om contact te zoeken met Miranda Schouten-Motshagen, al ruim 7 jaar projectleider bij Congress by design, de PCO van de 15th European Conference on Computational Biology (ECCB).

Miranda, kun je uitleggen wat eduroam inhoudt?

Eduroam is hét internationale netwerk om toegang te krijgen tot vaste en draadloze netwerken (wifi) in het onderwijs. Met eduroam krijgen leerlingen, medewerkers en bezoekers via wifi snel en veilig toegang tot de eigen internetverbinding van de onderwijs- of onderzoeksinstelling. Ook krijgen ze als gast toegang tot het internet van aangesloten scholen, bso's, gemeenten, bibliotheken en musea. Eduroam heeft meer dan 20 miljoen actieve gebruikers en wordt in 85 landen gebruikt

Hoe werkt het precies?

Eduroam gebruikt wereldwijd aan elkaar gekoppelde authenticatieservers om gebruikers met hun eigen draadloze apparaat probleemloos aan te sluiten op het netwerk van de instelling waar ze te gast zijn. Een student zit bijvoorbeeld op de TU Delft maar volgt ook vakken bij de TU Eindhoven. Hij kan via eduroam bij beide instellingen zonder extra configuratie het vaste en draadloze netwerk gebruiken. Door de manier van authenticeren is dit zeer veilig.

Hoe zit dat dan met die authenticiteit?

Wanneer een gebruiker van de Universiteit Twente (UT) bijvoorbeeld te gast is bij de Hogeschool Utrecht (HU), stuurt de authenticatieserver van de HU de gegevens van de gebruiker door naar de UT. Pas als de authenticatieserver van de UT aangeeft dat de gebruiker bekend is (correcte gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie), geeft de HU de gebruiker toegang tot het netwerk.

Wanneer kwamen jullie voor 't eerst in contact met eduroam?

Voor onze opdrachtgevers hebben wij al meerdere congressen mogen organiseren binnen academische instellingen, waar eduroam als netwerk gebruik werd.
Hoewel het 15th European Conference on Computational Biology niet op een academische instelling zou plaatsvinden, wilde de opdrachtgever de deelnemers wel de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van hun eduroam account. In samenwerking met SURFnet (leverancier van eduroam ICT-infrastructuur), partner van onze opdrachtgever, is eduroam binnen het World Forum mogelijk gemaakt.

Wordt het alleen bij wetenschappelijke congressen gebruikt?

Eduroam gebruikers zijn onderzoekers, leerlingen / studenten en mederwerkers van onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Daarmee is de eduroam verbinding voornamelijk interessant voor wetenschappelijke congressen. Eduroam is voor gebruikers gratis.

Zijn er meer congreslocaties waar het gebruikt wordt, voor zover jij weet?

Voor zover ik weet zijn het in principe voornamelijk de onderwijs- en onderzoeksinstellingen die gebruik maken van eduroam. En nu dus ook World Forum die deze dienst als full-service locatie gratis aanbiedt aan opdrachtgevers waarvoor het van toegevoegde waarde kan zijn.

Wat moet de lezer van CongresWereld perse weten over eduroam?

Dat het voor internationale wetenschappelijke congressen toegevoegde waarde heeft.

Voor meer informatie: www.eduroam.nl

Plaats op:
Datum: 1 november 2016
Gerelateerde artikelen  
27-10-2016 Nieuws Congress by design en World Forum maken eduroam mogelijk
05-01-2017 Nieuws De 6 toonaangevende interviews van 2016
09-11-2012 Nieuws World Forum eerste congrescentrum in Nederland met Cloudprinting
24-05-2016 Nieuws PCO ‘Congress by design’ viert haar tienjarig bestaan
10-09-2013 Nieuws Proef 'Free Wifi Utrecht' verhoogt gastvrijheid
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,3 seconden.