Laatste nieuws
 
 
  Redactie  
 

Het onlangs gehouden Horwath HTL Hotel Event 2018 dat plaatsvond in Circl, het bijzondere Circulair Paviljoen aan de Zuidas van mede organisator ABN AMRO, stond in het teken van de verduurzaming van de Nederlandse hotelbranche.

Foto:Hannie Verhoeven

Na de presentatie van het HOSTA 2018 rapport door Ewout Hoogendoorn (Managing Director bij Horwath HTL) volgt een interessante discussie over het belang van duurzaamheid en circulariteit in de hotelsector en wat de toegevoegde waarde is voor hotels.

Uit een recente studie 'Groen is poen' (uitgevoerd door CFP Green Buildings in opdracht van ABN AMRO) naar de verduurzaming van de Nederlandse hotellerie blijkt dat de Nederlandse hotelsector niet bepaald energiezuinig is. Slechts een kwart van de grotere hotels (>50 kamers) beschikt over een energielabel C of hoger. ‘De hotelsector loopt hiermee duidelijk achter op andere sectoren’, zegt Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO.

Afgezien van het feit dat de kans groot is dat de wetgever strengere eisen gaat stellen aan hotels (ten minste energielabel C en op lange termijn wellicht een verplicht energielabel A) is het ook zinvol om te investeren in verduurzaming.

Investeringen daarin verdienen zich niet alleen gemakkelijk terug, hotelgasten houden ook steeds bewuster rekening met duurzaamheidsaspecten bij de keuze van een hotel. Maar liefst 87% van de hotelgasten vindt duurzaamheid belangrijk. Boekingsites versterken dat door steeds vaker expliciet te vermelden hoe duurzaam een hotel is. Dat leidt tot een 7% hogere reviewscore die uiteindelijk tot een hogere bezettingsgraad zal leiden (volgens Tripadvisor). De hotelgast is zelfs bereid om 5% meer te betalen voor een groener hotel en ruim een derde van de werkgevers staat het personeel alleen toe te overnachten in hotels met een duurzaamheidslabel. Ook gemeentebesturen kunnen bijdragen aan een versnelde verduurzaming van de hotels in hun gemeente, bijvoorbeeld door de toeristenbelasting te verlagen voor hotelgasten die overnachten in een duurzaam hotel.

Meer aandacht voor duurzaamheid

Prof. Dr. Peter van Gool, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Amsterdam School of Real Estate van de UvA deelt vervolgens zijn visie over het vertalen van duurzaamheid naar waarde. Van Gool stelt dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheidsinitiatieven in de hotelsector en steeds meer ketens omarmen BREEAM of LEED programma's. Er worden ook steeds meer oude hotels gerenoveerd met hergebruik van infrastructuur en materialen. Er is meer aandacht voor energie-efficiency.

Uitdagingen

Maar er zijn nog wel wat uitdagingen. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan verduurzaming (een LEED gold level kost 3 a 5 % van de totale ontwikkelingskosten). Bovendien zijn er meerdere stakeholders bij hotels (vastgoedeigenaar, gebruiker, huurder,etc), waardoor kosten en opbrengsten niet altijd bij dezelfde rechtspersoon terecht komen. Daarnaast is sprake van een vaak kortere eigendomscyclus.

Hoe wordt duurzaamheid gewaardeerd?

Bij een gebouw is dat in beginsel de marktwaarde van een verduurzaamd pand en de vergelijking van de verkoopprijzen van andere vergelijkbare duurzame panden. Maar in de praktijk is dat zeker bij hotels een stuk lastiger omdat niet altijd duidelijk is wie profiteert van de duurzame inveseringen vanwege de vele stakeholders. Daarnaast herkent de markt (nog) niet altijd het nut van verduurzaming, daar moet je rekening mee houden bij taxaties. Wel blijkt uit studie dat LEED gecertificeerde hotels t.o.v. niet gecertificeerde hotels hogere gemiddelde kamerprijzen en prijsstijgingen hebben alsmede een hogere gemiddelde opbrengst per kamer. Daarnaast kan de hotelsector 37 miljoen euro besparen door op een circulair business model over te stappen, aldus Stef Driessen van ABN Amro.

In de vastgoedwereld blijkt uit onderzoek dat verduurzaming van kantoren meer oplevert. Het huurprijsverschil tussen duurzame en niet duurzame kantoren is gemiddeld 16%, afhankelijk van het label.
Conclusie: ook in de hotelsector loont verduurzaming maar er is meer data nodig voor meer onderzoek.

Wat brengt het op?

In de daaropvolgende paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Sanne Boswinkel (Anchor bij RTLZ) gaat het om de vraag of investeren in duurzaamheid de moeite waard is (wat brengt het op?).

Nico Evers is directeur en eigenaar van het pas geopende WestCord Hotel Jakarta. Dit hotel is volledig duurzaam gebouwd n.a.v een prijsvraag; er zijn veel energiebesparende maatregelingen toegepast. Er zijn nog geen exacte cijfers maar Nico is overtuigd van de kostenbesparing en de toegevoegde waarde. "Als je groen bent, moet je dat ook zijn", aldus Nico.

Daniël Meijer, Senior Asset Manager/Hotel Specialist BeNeLux bij Deka Immobilien GmbH verantwoordelijk voor de aankoop en management van hotels. Voor hem is locatie het allerbelangrijkste en hij is van mening dat verduurzaming weinig invloed heeft op de kamerprijs, maar wel van invloed is op de bezetting.

Rutger Schuur, CEO van modulair bouwer Jan Snel en voorzitter van de Dutch Green Building Council is van mening dat het verschil tussen een verduurzaamd en niet-verduurzaamd hotel steeds groter wordt. Zeker als grote bedrijven hun medewerkers alleen nog maar laten boeken in een duurzaam hotel zal de waarde toenemen.
Conclusie: duurzaamheid wordt normaal dus begin er gewoon mee!

©redactie CongresWereld/MGM

Plaats op:
Datum: 2 oktober 2018
Gerelateerde artikelen  
20-09-2018 Nieuws Nog veel uitdagingen op weg naar verduurzaming in hotelbranche
14-09-2017 Nieuws Duurzaamheid en circulaire economie in de hotellerie
14-09-2017 Redactie Duurzaamheid en circulaire economie in de hotellerie
23-11-2012 Nieuws Regio Rotterdam telt bijna 5000 groene bedden
08-09-2016 Nieuws Hoe groener het hotel, hoe duurzamer de gasten handelen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,34 seconden.