Laatste nieuws
 
 
  Redactie  
 

Precies 12.212 internationale associatie (verenigings) congressen vonden plaats in 2016. Dat maakte the International Congress and Convention Association (ICCA) onlangs bekend. In een decennium is dit aantal verdubbeld, van net onder de 6.000 congressen in 2006 tot meer dan 12.000 in 2016.

Dit betekent dat de trend van exponentiële groei, zoals aangegeven in ICCA's voorspellende rapport “A modern history of international association meetings: 1963-2013”, (gepubliceerd tijdens het 50-jarige jubileum van ICCA in 2013), van toepassing blijft: Het aantal verenigingsbijeenkomsten blijft elke decennium verdubbelen.

Nederland in top 10 congresbestemmingen

Nederland behoudt haar positie in de top 10 op de ICCA ranglijst. In 2016 stond Nederland met 368 congressen op de negende plaats. Dit is een aanzienlijke groei in aantal congressen ten opzichte van 2015.

Binnen Europa stabiel op zesde plek

“Met de negende plek op de wereldwijde ranglijst, scoort Nederland sterk. Voor NBTC is de positie binnen Europa wellicht nog belangrijker en wij zijn trots dat we daar onze zesde positie hebben weten te behouden. Dit toont aan dat onze jarenlange inspanningen op de internationale congresmarkt werken”, aldus Eric Bakermans, Manager Meetings, Conventions & Events van NBTC Holland Marketing.

Factoren voor locatie van congressen

Bakermans vervolgt: “ICCA neemt in haar statistieken alleen congressen van associaties op en hanteert een aantal criteria. Voorbeelden zijn: een minimum van 50 participanten, organisatie van het congres op reguliere basis (dus éénmalige bijeenkomsten worden niet meegeteld) en roulatie tussen tenminste drie landen. Deze lijsten zijn een mooie graadmeter van hoe we ervoor staan in de wereld van congressen, echter zijn ze niet bepalend of een congres al dan niet naar Nederland komt. Daarvoor dient het onderwerp te passen bij de bestemming én moeten onder andere de hygiënefactoren, zoals infrastructuur en bereikbaarheid, meer dan in orde zijn.”
In 2016 bezochten ruim 300.000 internationale congresgangers ons land en dat is goed voor een economische waarde van circa 375 miljoen euro.

Amsterdam nieuwkomer in top 10 van steden

Amsterdam stijgt flink in de lijst van populaire congresbestemmingen: van een 12de plek in 2015 naar een 7de positie in 2016. In 2016 registreerde ICCA 144 internationale congressen in de Metropool Amsterdam tegenover 120 congressen in 2015, een stijging van 20%. Parijs, Wenen en Barcelona zijn de populairste congresbestemmingen.

In vergelijking met andere grote congresbestemmingen presteert Amsterdam goed. Dit is een knappe prestatie aangezien andere Europese bestemmingen en andere Nederlandse steden, zoals Den Haag en Haarlem, ieder jaar extra middelen inzetten voor actieve promotie en acquisitie op de congresmarkt. Amsterdam geeft in verhouding juist weinig uit aan congresmarketing. Dit ondanks dat congressen van groot economisch belang zijn voor de Metropool Amsterdam door bestedingen van congresgangers en banen die gecreëerd worden voor congressen.

Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing: “Amsterdam Marketing heeft de afgelopen jaren hard gewerkt de positie van Amsterdam als congresbestemming in stand te houden met een relatief laag budget, zeker als dat wordt vergeleken met de budgetten van andere congressteden nationaal en internationaal. De ICCA ranglijst laat zien dat onze inspanningen resultaat boeken. Iets om trots op te zijn. Sinds dit jaar echter ontvangt Amsterdam Marketing geen subsidie meer voor congresmarketing. Dit stelt ons teleur aangezien onze positie op de ranglijst en de inkomsten voor de stad hierdoor, op lange termijn, kunnen teruglopen. Dit is zorgelijk want Amsterdam is de afgelopen jaren juist goed op weg zich te positioneren als ideale congresstad. Die naam en faam moet wat ons betreft structureel opgebouwd worden samen met onze partners als RAI Amsterdam, de Beurs van Berlage, Westergasfabriek en andere congreslocaties, de hotellerie en culturele instellingen.”

Belang van congresmarketing

Het herbergen van congressen in Amsterdam is van groot economisch belang voor de stad, zo zorgt het voor inkomsten uit de toeristenbelasting, het levert banen op in de horeca, vervoersector en congreslocaties. Daarnaast geeft een congresbezoeker 50% meer uit dan een toeristische bezoeker, 237,10 euro per persoon per dag in 2015. (Bron: Amsterdam Marketing Kerncijfers 2016).
Naast economisch belang draagt Amsterdam als congresbestemming ook bij aan de balans in de stad. De congresbezoeker legt minder druk op de binnenstad omdat congressen veelal buiten het centrum plaatsvinden. De congresbezoeker veroorzaakt geen overlast en is een kwaliteitsbezoeker of investeerder.

Rotterdam stijgt 5 plekken op wereldranglijst van congressteden

Rotterdam stijgt ook verder op de wereldranglijst van congressteden. De aanhoudende groei van congressen naar de stad zorgt ervoor dat Rotterdam wereldwijd de 52e plaats bekleed, vijf plekken hoger dan het jaar ervoor. De stad was in 2016 gaststad van 49 internationale associatiecongressen. Daarmee weet Rotterdam voor de tiende keer op rij ook haar plek als tweede congresstad van Nederland, na hoofdstad Amsterdam, vast te houden.
Het zakelijk toerisme geldt dan ook als een belangrijke groeimarkt voor Rotterdam. Om internationale congressen naar de stad te halen werken gemeente, ondernemers in de congresindustrie, kennisinstituten en Rotterdam Partners steeds intensiever samen.

Anton Vliegenthart, directeur ICC de Doelen: “We zijn trots op dit Rotterdamse resultaat. De inzet, scherpte en energie in de samenwerking tussen Rotterdam Partners, de congreslocaties en hotels heeft zich ‘uitbetaald’ in een stevige bestendigde tweede plaats voor Rotterdam.”

Den Haag scoort ook

In 2016 bezochten totaal 13.139 mensen als congresdeelnemers Den Haag. "Het hoogste aantal ooit", jubelt de directeur van The Hague Convention Bureau, die de congressen naar de stad haalt. Wereldwijd staat Den Haag samen met Frankfurt op de 85e plaats, waarmee de hofstad Moskou, Bordeaux en Liverpool naar de kroon steekt.

Utrecht stijgt 48 plaatsen 

Utrecht klimt 48 plaatsen op de ICCA-congresranglijst en is daarmee in de Top 100 van meest populaire congressteden ter wereld beland. In 2016 zijn er 25 internationale congressen in de stad gehouden die aan de ICCA criteria voldoen. In totaal zijn er in 2016 in Utrecht 60 meerdaagse internationale congressen georganiseerd met een economische waarde van meer dan 20 miljoen euro.

De groeiende populariteit van Utrecht als congresstad past in de trend van de snel stijgende internationale belangstelling voor de Domstad, die zich snel ontwikkelt tot een slim, groen en gezond stadsgebied dat een gezond stedelijk leven bevordert. De hoge concentratie van kennisinstellingen, in combinatie met een jonge, hoogopgeleide bevolking, een authentieke uitstraling en sfeer en een centrale locatie in het hart van Nederland maken Utrecht tot de congresbestemming bij uitstek.

©MGM/Redactie CongresWereld

Plaats op:
Datum: 16 mei 2017
Gerelateerde artikelen  
16-05-2017 Nieuws ICCA cijfers 2016: record aantal internationale associatie congressen
23-05-2018 Redactie ICCA: Nederland nog net in top 10 congresbestemmingen
07-05-2018 Nieuws ICCA: Nederland wereldwijd in top 10 congresbestemmingen
13-05-2019 Nieuws Nederland stijgt plek in top 10 internationale congresbestemmingen
08-05-2018 Nieuws Amsterdam uit top 10 ICCA-congresbestemmingen wegens minder associatiecongressen …
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,34 seconden.