Nieuws  
 

Parkeren op regionale luchthavens is niet zo goedkoop als vaak wordt aangenomen. Regionale luchthavens zijn 21% duurder dan grote vliegvelden als Schiphol, Zaventem en Düsseldorf bij een week parkeren, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Dit komt met name door voordelige online reserveringsmogelijkheden die grote vliegvelden aanbieden, maar regionale luchthavens niet. Een week / 8 dagen parkeren op een regionale luchthaven kost gemiddeld 64 euro, terwijl reizigers op grote vliegvelden gemiddeld 53 euro betalen.

In het Herfstrapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende herfst- en kerstvakantie met elkaar vergeleken.

Verschil tussen groot en regionaal

Nederland en België beschikken beide over twee grote vliegvelden. Naast Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport zijn de van oorsprong regionale luchthavens Eindhoven en Charleroi, mede door de uitbreiding van budget vliegtuigmaatschappijen, uitgegroeid tot vliegvelden van formaat. In het Duitse grensgebied op rijafstand van Nederland liggen nog eens vier grote vliegvelden, namelijk Düsseldorf, Keulen Bonn, Bremen en Dortmund. Airports met minder dan 2 miljoen passagiers per jaar kunnen worden aangemerkt als regionale luchthavens.

Weekend en week parkeren

Regionale luchthavens hebben het imago voordeliger te zijn qua parkeren dan grote vliegvelden, maar dit klopt slechts ten dele. Een weekend / 3 dagen is 20% goedkoper (32 euro vs. 40 euro), maar een week / 8 dagen is juist 21% duurder (64 euro vs. 53 euro). Grote vliegvelden waren altijd duurder, maar door de opkomst van goedkopere online tarieven zoals P3 Lang Parkeren op Schiphol en Discount Parking op Zaventem zijn deze airports nu goedkoper dan ooit. Regionale luchthavens bieden de mogelijkheid tot online reserveren minder of niet en zijn daardoor veel duurder dan reizigers denken.

Rotterdam The Hague, Groningen en Maastricht Aachen

Op Nederlandse luchthavens verschillen de prijzen voor 8 dagen parkeren nauwelijks van elkaar. Bij een online reservering zijn de kosten meestal rond 60 euro (EIN: € 58, RTM: € 58,50, MST: € 60, AMS: € 62,50). Groningen Airport Eelde is een uitzondering, hier bedragen de kosten voor een week parkeren € 35. Op Rotterdam The Hague Airport kunnen reizigers profiteren van voordelige tarieven op P10 Voordeel Parkeren, mits hier nog plekken beschikbaar zijn. Op Maastricht Aachen Airport is het zelfs mogelijk om gratis te parkeren, iedereen die een vakantie boekt via Corendon hoeft niets te betalen voor het parkeren op parkeerterrein P2 van de Limburgse luchthaven.

Online reserveren aanbevelenswaardig

Uit het Herfstrapport 2018 ‘Parkeren op het vliegveld’ blijkt dat online reserveren meestal voordeliger is, maar niet in alle gevallen. Ondanks enkele uitzonderingen is het reserveren van een parkeerplek wel de beste keuze volgens Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl. “Zonder reservering kan het zijn dat bij aankomst op de luchthaven de goedkoopste parkeermogelijkheid al vol staat met auto’s. Dan moet alsnog extra worden betaald voor een duurdere parkeerplaats op het vliegveld. Een boeking op voorhand zorgt meestal voor korting en altijd voor zekerheid. In het algemeen kun je stellen dat het verstandig is om zo vroeg mogelijk te reserveren en dat langer parkeren op een regionale luchthaven duurder is voor de lange termijn.”

Voor alle parkeertarieven klik hier

Plaats op:
Datum: 16 oktober 2018
Gerelateerde artikelen  
16-10-2017 Nieuws Parkeerprijzen Nederlandse vliegvelden 8% gestegen in vijf jaar tijd
25-10-2016 Nieuws Parkeertarieven op vliegvelden gestabiliseerd, verschillen blijven bestaan
19-04-2018 Nieuws Parkeren op Schiphol ook duur na online reservering
30-04-2019 Nieuws Parkeerkosten fors gestegen op vliegvelden Eindhoven en Rotterdam, iets gedaald …
14-10-2019 Nieuws Automobilist betaalt voor het ophalen van passagiers
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,64 seconden.