Nieuws  
 

• Luchthaventaxi duurst in Zwitserland
• Taxirit van vliegveld naar centrum kost gemiddeld 40 euro
• Reizigers profiteren van toenemende prijstransparantie

Er bestaan grote verschillen tussen de prijzen van luchthaventaxi’s op de top 50 drukste vliegvelden in Europa. Voor een taxirit van de luchthaven naar het stadscentrum betalen reizigers gemiddeld 40 euro, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl in samenwerking met AirMundo.com. Niet alleen de afstand tussen het vliegveld en de stad, ook de locatie van het vliegveld heeft invloed op de prijs. Op de twee grootste vliegvelden van Zwitserland, Genève Airport en Zürich Airport, is de kilometerprijs het hoogst. Ook Kopenhagen Airport en Nice Airport zijn relatief duur. Luchthaventaxi’s in Turkije en Rusland behoren tot de goedkoopste van Europa.

De taxi wordt beschouwd als de meest comfortabele manier om van en naar het vliegveld te reizen. Veel zakelijke reizigers kiezen daarom standaard de taxi als vervoersmiddel. Echter, hoge taxi tarieven in vergelijking tot alternatieven zoals het openbaar vervoer en onduidelijkheid omtrent taxiprijzen kunnen de gemiddelde toerist weerhouden van een taxirit.

Het Airport Taxi Report Summer 2018 ‘Taxi tarieven op Europese luchthavens’ vergelijkt de taxi tarieven op de 50 drukst bezochte Europese luchthavens. Het rapport biedt reizigers inzicht in de gemiddelde prijs van een taxirit naar het centrum bij aankomst op de luchthaven. Prijzen van vooraf geboekte taxi’s zijn niet meegenomen in de vergelijking.

Grote verschillen tussen luchthavens
De gemiddelde prijs voor een luchthaventaxi op de grootste vliegvelden in Europa is € 40,48 voor een taxirit van ruim 23 kilometer (€ 2,02 per kilometer). Op de helft van de onderzochte vliegvelden is de taxiprijs per kilometer € 1,94 of meer, op de overige 25 vliegvelden zijn reizigers goedkoper uit. De verschillen tussen de vliegvelden zijn groot. Op het duurste vliegveld in Europa (Genève Airport, € 5,67 per kilometer) is de prijs 12 keer hoger dan op het goedkoopste vliegveld in Europa (Istanbul Sabiha Gökcen, Antalya en Istanbul Atatürk, € 0,47 per kilometer).

Duurste vliegvelden
Reizigers betalen op vier luchthavens in Europa meer dan het dubbele van de gemiddelde Europese ritprijs, namelijk op Genève Airport (€ 5,67 per km) en Zürich Airport (€ 5,00 per km) in Zwitserland, Kopenhagen Airport (€ 5,00 per km) in Denemarken en Nice Airport (€ 4,57 per km) in Frankrijk. De totale ritprijs is het hoogst in Londen. Door de grote afstanden tussen de vliegvelden en het centrum is een luchthaventaxi erg duur op de luchthavens Londen Luton (€ 112), Londen Stansted (€ 112) en Londen Gatwick (€ 107).

Goedkoopste vliegvelden
Wie kiest voor het vliegtuig en na aankomst verder wil reizen met de taxi is het voordeligst uit op luchthavens in Turkije (€ 0,51 per km) en Rusland (€ 0,66 per km). In de top 10 van goedkoopste luchthavens staan vijf vliegvelden uit Turkije en vier vliegvelden uit Rusland, het lijstje wordt gecomplementeerd door Boekarest Henri Coanda Airport in Roemenië. De goedkoopste vliegvelden
van Europa zijn Istanbul Sabiha Gökcen Airport, Antalya Airport en Istanbul Atatürk Airport (€ 0,47 per km). In absolute getallen is Antalya Airport het goedkoopst van alle 50 onderzochte vliegvelden, voor een taxirit naar het centrum van de Turkse stad wordt gemiddeld 42 TRY / € 7,00 in rekening gebracht.

Toegenomen transparantie
“Door toegenomen transparantie is het tegenwoordig veel makkelijker om vast te stellen wat de prijzen zijn voor luchthaventaxi’s in Europa, het is niet meer de willekeur die regeert.” aldus Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl. “Het internet heeft hierin de voornaamste rol gespeeld. Hiernaast treden vliegvelden en steden tegenwoordig strenger op tegen misstanden, waardoor het voor taxichauffeurs minder makkelijk is om reizigers te veel te laten betalen.” Enkele Europese steden hanteren tegenwoordig vastgestelde prijzen voor een taxirit tussen het vliegveld en de stad, om duidelijkheid te scheppen voor met name buitenlandse reizigers.
Het internet en ook de bekende taxi apps zoals Uber hebben een rol gespeeld in het scheppen van duidelijkheid. Veel reizigers weten al voor vertrek wat zij op de plaats van bestemming moeten betalen voor een taxi, of hebben zelfs al een taxi geboekt. Steeds meer reizigers boeken tegenwoordig een taxi online, te vergelijken met een vliegticket, hotel en huurauto. Dit doen reizigers doorgaans enkele weken, dagen (pre-booked taxis), uren of minuten (on-demand taxis) voor vertrek.

Plaats op:
Datum: 1 augustus 2018
Gerelateerde artikelen  
27-10-2015 Nieuws Parkeren op regionaal vliegveld is echt goedkoper
19-04-2018 Nieuws Parkeren op Schiphol ook duur na online reservering
16-10-2017 Nieuws Parkeerprijzen Nederlandse vliegvelden 8% gestegen in vijf jaar tijd
16-10-2018 Nieuws Parkeren op regionale luchthavens steeds duurder, online reserveren loont
25-10-2016 Nieuws Parkeertarieven op vliegvelden gestabiliseerd, verschillen blijven bestaan
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,59 seconden.