Nieuws  

Het van der Valk hotel Nijmegen-Lent heeft de duurzaamheidsprijs Nijmegen Green Capital 2018 gewonnen. De jury: ‘Dat duurzaamheid hier als uitgangspunt is genomen voor een commercieel hotelbedrijf is erg bijzonder. Zeker, omdat het hotel dit niet per se nodig heeft om zich te onderscheiden in de markt.’

De prijs is een initiatief van het Architectuurcentrum Nijmegen. Reden is de titel ‘Green Capital’ die Nijmegen draagt in 2018. Van der Valk Nijmegen is ontworpen door architect Wiegerinck.

De jury roemt in het bijzonder de opdrachtgever en noemt het hoopgevend dat Van der Valk heeft gekozen voor een echte identiteitswijziging: ‘Dat duurzaamheid hier als uitgangspunt is genomen voor een commercieel hotelbedrijf is erg bijzonder. Zeker, omdat het hotel dit niet per se nodig heeft om zich te onderscheiden in de markt. De jury hoopt dat in de familie en breder in de hotelbranche hierdoor duurzaam (en circulair) bouwen de norm wordt.’

Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent is één van de duurzaamste hotels in Nederland, hetgeen mede tot uiting komt door het behalen van het BREEAM Excellent en Green Globe certificaat. De basis van deze duurzaamheid wordt gevormd door een gebouwschil met een hoge energetische waarde door onder andere een hoge luchtdichtheid, zonwerend glas en een hoge isolatiewaarde. De energie die vervolgens nodig is om bijvoorbeeld het gebouw te verwarmen wordt middels een warmtepomp zo duurzaam mogelijk opgewekt.
De gevel heeft een beperkt materiaal gebruik met aandacht voor detail. De gemetselde penanten van baksteen gemaakt van klei uit de afgravingen van de Waal laten een gevarieerd beeld zien in diepte. Naast deze lokale steen wordt gebruik gemaakt van geanodiseerde aluminium kozijnen. Aangevuld met geperforeerde panelen.

Groene daken in NijmegenVan der Valk Nijmegen
Het hotel is voorzien van groene daken die accumulerend werken voor neerslag en door een diversiteit aan begroeiing in alle jaargetijden een mooi beeld opleveren. Het regenwater wordt vervolgens middels wadi’s teruggebracht in de natuurlijke omgeving.

Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn het genereren van warm tapwater uit restwarmte van de koel- en vriestechniek in de keuken en de toepassing van KAT technologie waarbij de warme lucht uit de afzuiging van de keuken gereinigd en hergebruikt wordt.

Familie Van der Valk heeft daarnaast ook maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale ecologie. Er is een bijenhotel gerealiseerd, 20 nestkasten voor gierzwaluwen en een nestkast voor vleermuizen. Ook de externe verlichting is qua sterkte afgestemd op een zo minimale omgevingsvervuiling. De gehele verlichting van het hotel is uitgevoerd in LED.

Van der Valk Nijmegen Lent
Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent beschikt over 116 hotelkamers, een restaurant, bar, congresfaciliteiten voor 2 tot 450 personen, wellness en fitness, schoonheidssalon BeautyBalloon en eigen parkeergarage. Het hotel is goed bereikbaar door de ligging naast Station Nijmegen-Lent en nabije snelwegen A50 en A15. Het centrum van Nijmegen ligt op 3 kilometer afstand van het hotel.

Plaats op:
Datum: 13 februari 2018
Bron: Van der Valk Business BV
Gerelateerde artikelen  
21-02-2018 Nieuws Nieuwsflitsen - februari 2018
09-07-2019 Nieuws Van der Valk Leeuwarden officieel het duurzaamste hotel van Nederland
18-01-2017 Nieuws Accommodatienieuws - januari 2017 (2)
27-03-2018 Nieuws Het duurzame Van der Valk Hotel Leeuwarden opent haar deuren
03-03-2017 Nieuws Winnaars Nationale Meeting Award 2017 bekend
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,67 seconden.