Nieuws  
 

Parkeren op Nederlandse luchthavens wordt ieder jaar duurder, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Een week lang parkeren op de voordeligste parking van één van de vijf Nederlandse vliegvelden kost tegenwoordig gemiddeld € 64, ten opzichte van € 59 in de herfst van 2012 (+8%).

Online reservering bespaart kosten

De prijsverschillen tussen vliegvelden zijn groot: regionale vliegvelden worden goedkoper, grote luchthavens duurder. Op Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport, met afstand de grootste Nederlandse luchthavens, betalen reizigers voor een week parkeren respectievelijk +19% en +34% meer dan vijf jaar geleden. In buurlanden België en Duitsland stegen de gemiddelde parkeertarieven nog sterker dan in Nederland. Om kosten te besparen op grote vliegvelden is een online reservering noodzakelijk.

Prijzen buurlanden stijgen harder

Op Nederlandse vliegvelden is gemiddeld gezien weinig veranderd in vergelijking tot vijf jaar geleden. 3 dagen parkeren is nu 20 eurocent goedkoper, € 40,30 in plaats van € 40,50. 7 dagen parkeren is nu +8% of 5 euro duurder, € 64 in plaats van € 59. In België en Duitsland voelen reizigers de prijswijzigingen wél in hun portemonnee. Vooral de prijs voor een week parkeren ging flink omhoog, in België met +20% (€ 78 i.p.v. € 65) en in Duitsland met +18% (€ 47 i.p.v. € 40). Duitsland blijft nog wel de meest voordelige keuze voor 7 dagen parkeren, namelijk € 17 goedkoper dan Nederland en € 30 goedkoper dan België. Reizigers betalen voor een weekend parkeren op vliegvelden over de grens gemiddeld ruim € 40.

Hoe groter, hoe duurder

In 2016 maakten wederom meer passagiers gebruik van de luchthavens Schiphol (+25% t.o.v. 2012) en Eindhoven (+59% t.o.v. 2012). Qua inkomsten profiteren de twee grootste vliegvelden van Nederland dubbel, zowel van de toegenomen passagiersaantallen als van de gestegen parkeertarieven. Het inrijtarief voor 7 dagen parkeren is tegenwoordig € 95 op Amsterdam Airport Schiphol (+19% t.o.v. herfst 2012) en € 67 op Eindhoven Airport (+34% t.o.v. herfst 2012). Gelukkig is er een manier om de hoge tarieven te omzeilen. Hiervoor moeten reizigers online én enige tijd voor vertrek reserveren. In dat geval kost een week parkeren op Schiphol nog maar € 55 (P3 Lang Parkeren) en op Eindhoven € 49 (P8 Budget Parking). Tegenwoordig is online reserveren respectievelijk 20 euro (3 dagen) en 40 euro (7 dagen) goedkoper op het parkeerterrein P3 Lang Parkeren van Amsterdam Airport Schiphol.

Regionale vliegvelden goedkoper

In tegenstelling tot de grote vliegvelden zijn de parkeerkosten op regionale luchthavens niet gestegen. Parkeren op Groningen Airport Eelde (-10%) en Maastricht Aachen Airport (-8%) is tegenwoordig zelfs goedkoper dan vijf jaar geleden. Hier is een opvallend verschil te zien met de grote luchthavens in Nederland: Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport zagen het aantal passagiers dalen in de afgelopen jaren. Rotterdam The Hague Airport vertoont weinig prijsverschil, de stijging van +5% voor 7 dagen parkeren is bijna gelijk aan het Nederlandse gemiddelde.

Opvallend

De vergelijking met vijf jaar geleden laat nog een aantal opvallende resultaten zien. Op drie vliegvelden over de grens stegen de tarieven voor een week parkeren met de helft of meer: Oostende Brugge Airport (+50%), Keulen Bonn Airport (+51%), Luik Airport (+100%). Charleroi Airport is het enige vliegveld over de grens waar de parkeertarieven wijzigden ten gunste van de reiziger: 3 dagen parkeren (-21%) en 7 dagen parkeren (-14%) werden er goedkoper. De luchthaven Brussels South Charleroi blijft overigens relatief duur. De vliegvelden Düsseldorf en Münster Osnabrück vallen op in positieve zin, in vijf jaar tijd bleef de prijs voor de goedkoopste parkeermogelijkheid er gelijk.

Valet parkeren nieuwe troef Schiphol

In vergelijking met een half jaar geleden (Lenterapport 2017 ‘Parkeren op het vliegveld’) is er qua parkeermogelijkheden weinig veranderd op de zestien onderzochte vliegvelden, met uitzondering van Schiphol. Op de derde luchthaven van Europa veranderde 1 oktober jl. veel door de sluiting van parkeergarage P2 ofwel Terminal Parking. Er werden vier nieuwe parkeerproducten geïntroduceerd: P1 Kort Parkeren, P3 Lang Parkeren (voorheen Smart Parking), Terminal Valet Parking en P6 Valet Parking. Tegelijkertijd stegen de prijzen. Om het verlies van parkeerplaatsen op te vangen zet Amsterdam Airport Schiphol nu vol in op valet parkeren (Terminal Valet en P6 Valet) en P3 Lang Parkeren (parkeergarage en parkeerterrein).

Vliegveldinfo.nl biedt reizigers informatie over in totaal 250 vliegvelden, groot en klein, om beter voorbereid op pad te gaan. De reiswebsite publiceert sinds oktober 2012 elk halfjaar het rapport ‘Parkeren op het vliegveld’, waarin de voordeligste parkeertarieven worden vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Vlamingen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden.

Plaats op:
Datum: 16 oktober 2017
Gerelateerde artikelen  
16-10-2018 Nieuws Parkeren op regionale luchthavens steeds duurder, online reserveren loont
30-04-2019 Nieuws Parkeerkosten fors gestegen op vliegvelden Eindhoven en Rotterdam, iets gedaald …
19-04-2018 Nieuws Parkeren op Schiphol ook duur na online reservering
25-10-2016 Nieuws Parkeertarieven op vliegvelden gestabiliseerd, verschillen blijven bestaan
26-04-2017 Nieuws 5 tips voor de beste parkeerplaats op het vliegveld
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,62 seconden.