Nieuws  
 

De groei van het toerisme in Nederland zet zich door. In de eerste helft van 2016 steeg het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2015 was er ook al een forse stijging. De omzet van hotels steeg in de eerste helft van 2016 met ruim 5 procent. Dit meldt CBS.

Meer Duitsers, minder Chinezen

Er waren iets meer overnachtingen van buitenlandse dan van binnenlandse gasten, maar de stijging van beide categorieën ging ongeveer gelijk op. Van de buitenlandse slapers zijn de Duitse al jarenlang het talrijkst. In het eerste halfjaar van 2016 steeg het aantal Duitse overnachtingen met 5 procent. Maar de grootste groei kwam van gasten uit andere landen. Britten overnachtten 10 procent vaker en Amerikanen 17 procent.
Het aantal overnachtingen van Chinezen, dat vorig jaar nog sterk groeide, nam juist af. Ook gasten uit Brazilië en Rusland boekten minder. Die trend is al langer gaande.

Amsterdam absolute koploper

Van alle regio’s en gemeenten is Amsterdam de absolute koploper als het gaat om hotelovernachtingen. Bijna een derde van het totaal, en ruim de helft van de hotelovernachtingen door buitenlanders, heeft plaats in de hoofdstad. Van de binnenlandse overnachtingen is dat 11 procent.
In het eerste halfjaar van 2016 steeg het aantal Amsterdamse overnachtingen met bijna 10 procent. Bij al deze cijfers gaat het om hotels, pensions en bed-and-breakfastaccommodaties. Overnachtingen bij particulieren via internetbemiddeling zijn daar niet bij inbegrepen. Het CBS heeft over die vorm van logies geen gegevens.

Drenthe was de grootste stijger met ruim 25 procent meer overnachtingen. Toch blijven de provincies relatief kleine spelers. Ter vergelijking: de toename van het aantal Amsterdamse overnachtingen in het eerste halfjaar alleen al is groter dan het totale aantal overnachtingen in Drenthe in die periode.

Meer omzet en bedrijfsresultaat verbeterd

Meer gasten betekende voor de hotels meer omzet. In de eerste helft van dit jaar groeide deze met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet in de hotelbranche stijgt daarmee al onafgebroken sinds de zomer van 2013.

Het bedrijfsresultaat, de bedrijfsopbrengsten minus de bedrijfskosten, nam in 2014 toe met 50 procent tot 432 miljoen euro. In dat jaar (recentere cijfers over bedrijfsresultaten zijn niet beschikbaar) deed de hele bedrijfstak horeca het goed, met een gemiddelde toename van het bedrijfsresultaat van 19 procent. De deelbranche hotels kwam daar dus nog ruim boven.
In de hotelbranche zetten ruim 67 duizend mensen circa 4 miljard euro om per jaar.

Plaats op:
Datum: 27 september 2016
Gerelateerde artikelen  
08-09-2017 Nieuws Steeds meer hotelovernachtingen, vooral in Amsterdam
09-05-2011 Nieuws Flinke toename hotelovernachtingen in 2010
04-05-2007 Nieuws Meer gasten overnachten in Nederland
18-08-2009 Nieuws Forse afname zakelijke hotelovernachtingen
04-06-2019 Nieuws Omzetdaling horeca voor het eerst in zes jaar
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 2,4 seconden.