Nieuws  
 

The International Congress and Conventon Association (ICCA) heeft zojuist de aantallen internationale associatie bijeenkomsten over 2015 bekend gemaakt. Er hebben in dat jaar nog nooit zoveel internationale associatie bijeenkomsten plaatsgevonden, namelijk 12.076, een toename van 571 bijeenkomsten t.o.v 2014. Deze aantallen bevestigen de gestage groei van de associatie markt zoals ICCA al eerder in haar rapport aan gaf.

Nederland stijgt een plekje in de top 10

Nederland is in 2015 weer een plaatsje gestegen op de jaarlijkse ranglijst van internationale congresbestemmigen en staat nu samen met China met 333 congressen op de 8ste plaats. Vorig jaar bekleedde Nederland de 9de plek met 307 internationale associatie congressen.

Eric Bakermans, binnen NBTC verantwoordelijk voor de markt van meerdaagse zakelijke bijeenkomsten: “Natuurlijk zijn we trots op deze positie en zelfs nog meer in Europees opzicht. Met name omdat de concurrentie er niet minder op wordt. Uit onderzoek naar de (economische) impact van internationale congressen in Nederland blijkt bovendien dat deze bijeenkomsten significant bijdragen aan de kenniseconomie van Nederland. Daar blijven wij ook in de toekomst aan werken.”

Bakermans vervolgt: ”Lijstjes zijn mooi voor de publiciteit en geven een indicatie hoe wij het als veelzijdige bestemming doen. Een plaats stijgen of zelfs behouden is een andere zaak. Hiervoor is onder andere bereikbaarheid essentieel. Luchthavens, hogesnelheidslijnen en openbaar vervoer zijn onmisbaar. Naast de compactheid van ons land, is ook de constante investering in en verbetering van infrastructuur zoals congres- en vergaderaccommodaties een pré. En ook daar wordt de komende jaren aan gewerkt in Nederland.”

Berlijn de nieuwe nummer 1

Berlijn is 3 plaatsen gestegen (t.o.v. 2014) en staat nu fier op de eerste plaats ten koste van Parijs, die nu op de tweede plaats staat. Alhoewel de volgorde is gewijzigd bestaat de top nog steeds uit dezelfde landen als vorig jaar.
Barcelona stijgt 2 plaatsen en staat nu 3de en Wenen zakte 2 plaasten en staat nu 4de. Londen steeg 1 plek en staat nu 5de samen met Madrid, die 2 plaasten zakte. Lissabon en Kopenhagen zijn beiden nieuwkomers in de top 10.

Amsterdam uit top 10

In 2014 was Amsterdam terug in de top 10 op een achtste plek met 133 congressen. Uit deze jongste ranking blijkt dat Amsterdam in 2015 uit de top 10 is verdwenen en op een 12 de plek staat met 120 congressen (net zoals in 2013). Volgens Amsterdam Marketing is de concurrentie momenteel groot, omdat veel Europese steden de laatste jaren extra inzetten op het promoten van hun congresfaciliteiten. De congresmarkt is voor Amsterdam erg belangrijk. "Congresbezoekers blijven vaak langer dan de duur van een congres in de stad en besteden bijna twee keer zoveel als een toeristische bezoeker," zegt Frans van der Avert, directeur van Amsterdam Marketing. "In 2015 besteedden congresgangers 2,3 miljard euro en dat levert de stad 55.000 banen op." Dit is volgens hem dan ook een goede reden om flink te blijven investeren in deze markt.

Second tier cities groeien sneller

In het overzicht zien we dat met de toename van het totale aantal associatie bijeenkomsten de spreiding evenredig is verdeeld over de diverse destinaties en dat daarmee de kleinere steden (zgn second tier destinations) meer en meer succesvol zijn geweest in het aantrekken van internationale associatie bijeenkomsten. Berlijn heeft bijvoorbeeld maar 2 bijeenkomsten meer dan in 2014, terwijl Parijs 28 bijeenkomsten minder heeft dan in 2014.

ICCA maakt kantekening

ICCA maakt bij haar berichtgeving over de jongste cijfers een duidelijke kanttekening door aan geven dat deze cijfers alleen de internationale associatie congressen betreffen die aan bepaalde criteria voldoen, terwijl er nog zoveel meer congressen zijn. In deze ranglijst worden alleen die internationale associatie congressen opgenomen die aan de volgende criteria voldoen: het congres telt minstens 50 deelnemers; het congres wordt georganiseerd op regelmatige basis; het congres rouleert tussen minimaal drie landen.
Een volledig beeld van een stad of land als congresdestinatie wordt pas gegeven als ook de corporate, intergovernmental, non-rotating en andere internationale bijeenkomsten in ogenschouw worden genomen. Daarom adviseert ICCA ook altijd dat ieder land en iedere stad zijn eigen cijfers verzamelt voor het totale plaatje.

ICCA CEO Martin Sirk geeft het volgende commentaar op de cijfers: "In an uncertain world with ever increasing business disruption, the stability and continuing long-term growth of international association meetings are encouraging more and more suppliers and destinations to include this market segment in their mix of business. What also remains true is that these are the most complex and long-lead-time meetings to win, requiring excellent research and targeting, top class bidding and presentation skills, and patience."

"It's always risky to draw conclusions from a single year's data, but it appears that competition is getting tougher for the traditional market leaders, with faster growth outside the top ten positions. This might also reflect a trend we are hearing anecdotally, as many of the top destinations are starting to create their own international meetings, rather than simply bidding for traditional association meetings whenever rotation patterns allow, and these new meetings don’t appear in our data, since they don’t usually rotate between countries.”

Bron: ICCA

Plaats op:
Datum: 17 mei 2016
Gerelateerde artikelen  
24-05-2016 Redactie ICCA 2015: Nederland gestegen; Amsterdam valt buiten de top 10 van internationale …
17-05-2018 Nieuws Record aantal internationale associatie bijeenkomsten in 2017
23-05-2018 Redactie Record aantal internationale associatie bijeenkomsten in 2017
14-07-2016 Nieuws UIA congresstatistieken: Nederland uit top 10
13-05-2013 Nieuws Nederland stabiel in top 10 internationale congresbestemmingen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,69 seconden.