Nieuws  
 

Het kabinet gaat Rotterdam niet voordragen als kandidaat voor de Wereldtentoonstelling in 2025. De World Expo zou te weinig opleveren, zo heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) laten weten aan de Tweede Kamer.

De rijksoverheid had Rotterdam moeten voordragen bij het Bureau International des Expositions, dat de toewijzingen regelt. Maar onderzoek wijst uit dat een World Expo in Rotterdam een negatief saldo zou opleveren van tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro, waarvan een groot deel zou drukken op de rijksbegroting. Kamp ziet dat niet zitten. De organisatie van World Expo zou pas in 2018 stemmen over de kandidaten.

De meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wilde de World Expo graag in de stad hebben. Er waren met ondernemers al vergevorderde plannen gemaakt voor de kandidatuur

Kamp vindt desalniettemin dat de gemeente Rotterdam en het bedrijfsleven in aanloop naar de bieding voor de World Expo zoveel mooie initiatieven hebben bedacht, dat hij graag een alternatief project op poten wil zetten, in overleg met werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De gemeente laat weten het besluit van het kabinet te betreuren. "De World Expo had in alle opzichten een boost voor Nederland kunnen opleveren, als motor, aanjager en etalage van innovatie en economische groei", aldus een woordvoerder.
Maar hij is blij te zien dat 'het enthousiasme, de innovatiekracht en het commitment van de betrokken ondernemers en regiopartners' bij Kamp niet onopgemerkt zijn gebleven. "We gaan graag aan tafel om deze energie op een andere wijze te bestendigen en te verzilveren."
Rotterdam had de World Expo willen aangrijpen om een nieuwe brug over de Maas te bouwen en een nieuwe metrolijn aan te leggen.

Leendert Bikker, een van de initiatiefnemers van Expo 2025, geeft aan dat hij het besluit van het Kabinet laf vindt: "Ja, het Kabinet omarmt de partijen die voorop willen lopen in de economische transitie. Maar nee, het lef ontbreekt om daar dan ook voluit in mee te investeren. Een gemiste kans en een grote tegenslag voor al die partijen die zich in de afgelopen twee jaar met hart en ziel hebben ingezet om Nederland met een groots programma op voorsprong te zetten", aldus Bikker namens alle initiatiefnemers van Expo 2025.

bron: ANP

Plaats op:
Datum: 10 mei 2016
Gerelateerde artikelen  
01-03-2009 Nieuws Rotterdam benoemt eerste klimaatdirecteur
10-11-2008 Nieuws Exposure verwerft beurstitels Expo Center
17-03-2016 Nieuws Masterclass Rotterdam: inspirerend voor initiatiefnemer van een congres
17-12-2008 Nieuws Gemeente verleent vrijstelling voor beurzen en congressen in voormalig Floriadecomplex …
28-08-2013 Nieuws ABN AMRO World Tennis Tournament geeft economische impuls van 6,4 miljoen aan …
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,82 seconden.