Nieuws  

Aan het begin van een nieuw jaar worden trends en verwachtingen voor de toekomst voorspeld. Een aantal van deze trends gaat de redactie van CongresWereld de komende tijd voorleggen aan partijen uit de congres en vergaderbranche. Als eerste hebben we 5 trends in de vorm van 7 stellingen voorgelegd aan het team van Pauwels Congress Organisers, een PCO uit Maastricht.

Pauwels Congress Organisers organiseert voornamelijk wetenschappelijke (associatie) congressen in Nederland maar ook veel in het buitenland (jaarlijks terugkerend). Zij reizen met verschillende associaties mee. Vanuit deze optiek reageren zij op onderstaande stellingen.

Trend 1: meer personalisatie

Congresdeelnemers willen graag behandeld worden als individuen en willen de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe ze hun programma invullen. Generatie Y (18 – 32 jaar) is de toekomstige congresdeelnemer en wil veel meer betrokkenheid en persoonlijke benadering.

Stelling 1: Geef generatie Y de ruimte om mee te denken over de inhoud van het congres.

Reactie PCO: De inhoud van de congressen die wij organiseren wordt samengesteld door een wetenschappelijke commissie (bestaande uit zowel de X en Y generatie) en veelal wordt iedereen in de gelegenheid gesteld een wetenschappelijk bijdrage in te dienen in de vorm van een abstract.
Deelname en wetenschappelijke bijdrage aan deze congressen is veelal een mengeling van de X en de Y generatie. Na afloop van onze congressen ontvangt iedere deelnemer een enquête waarin hij het programma beoordeelt en mogelijke suggesties kan aanleveren voor toekomstige congressen. Deze resultaten worden altijd meegenomen in de opzet van het volgende congres.
Daarnaast worden er bij veel congressen interactieve sessies / workshops / master classes georganiseerd waarbij input van de deelnemers nodig / vereist is. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van de moderne technologie.
Wij vinden dat bovenstaand generatie Y voldoende ruimte geeft om mee te denken over de wetenschappelijk inhoud van het congres.

Trend 2: toename van digitalisering en virtualisering

De toenemende groei van de congres en vergadering industrie in een tijdperk waar Skype en video vergadering steeds meer gemeengoed wordt, geeft meer en meer het belang van face-to-face contact aan.

Stelling 2: Hoe digitaler de wereld, hoe belangrijker persoonlijke ontmoetingen worden. Lang leve het congres!

Reactie PCO: klopt, vakbroeders komen elkaar maar vaak 1 keer per jaar tegen, juist tijdens een congres. Dan wordt de meeste informatie en kennis uitgewisseld en nieuwe contacten gelegd.

Stelling 3: Het congres van de toekomst wordt volkomen hybride

Reactie PCO: Hier kunnen wij ons helemaal niet in vinden! Wij constateren een enorme groei in aantallen deelnemers aan onze jaarlijkse congressen. Mensen vinden het nog steeds prettig om elkaar te ontmoeten en om op die manier informatie en kennis uit te wisselen. Uiteraard vinden er wel veranderingen plaats, zo worden bepaalde sessies opgenomen, vinden er presentaties op afstand plaats, proceedings digitaal aangeboden ipv gedrukte exemplaren en wordt er via een app over bepaalde stellingen gediscussieerd.

Trend 3: Technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller

In 2016 zal het Internet of Things big data, analyses, de cloud, kunstmatige intelligentie, robotica en automatisering blijven combineren en een nieuwe industriële revolutie creëeren.

Stelling 4: Over enkele jaren vindt het inschrijven voor congressen alleen nog maar plaats via Apps

Reactie PCO: Dat zou kunnen, geen enkel probleem. Het hardcopy registratieformulier is immers van de vorige eeuw! Uiteraard moet je als congresorganisator met deze technologische ontwikkelingen mee blijven gaan.

Stelling 5: Registratie wordt volledig geautomatiseerd en vriendelijke, menselijke robots ontvangen de toekomstige congresdeelnemers en handelen de registratie on site verder af.

Reactie PCO: Het persoonlijk contact zal altijd belangrijk blijven. Er zullen altijd mensen bij de registratiebalie staan. Het gaat in ons vak om gastvrijheid en hospitality en een robot is alles behalve echt.

Trend 4: Iconische gebouwen, special venues en "edgy" steden worden de locaties van de toekomst

Voor de (toekomstige) congresdeelnemer wordt deelname aan een bijeenkomst steeds meer een vorm van beleving. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden anders blijft de inhoud niet hangen. Daarin speelt niet alleen de accommodatie een grote rol, maar ook de stad waar het congres plaatsvindt.

Stelling 6: Het congres van de toekomst vindt alleen nog maar plaats op bijzondere locaties.

Reactie PCO: Het klopt dat congressen plaatsvinden in aantrekkelijke steden met een goede accommodatie en goede bereikbaarheid. Echter dit hoeven niet altijd bijzondere locaties te zijn of iconische gebouwen. Het moeten vooral locaties zijn die alle moderne logistieke faciliteiten bieden voor associatie congressen. Een en ander hangt ook samen met het beschikbare budget.
Daarnaast is er ook een beperking door de bestaande pharmaregelgeving (voor medische congressen en hun sponsoring). Door deze regelgeving is het niet toegestaan om bijvoorbeeld naar luxe oorden en accommodaties, etc. te gaan.

Trend 5: Veiligheid speelt steeds meer een rol bij bijeenkomsten en congressen

Veiligheid is een aspect waar vandaag de dag rekening mee gehouden moet worden. Dat zou van invloed kunnen zijn op het soort bijeenkomst en wellicht leiden tot uitbreiding van hybride bijeenkomsten, new cocooning en bijeenkomsten op huiskamerniveau.

Stelling 7: Veiligheid bepaalt de soort bijeenkomst van de toekomst. De hele grote associatiecongressen zullen verdwijnen

Reactie PCO: Kletskoek! Natuurlijk speelt veiligheid een enorm belangrijke rol en behoort het ook tot de verantwoordelijkheden van een PCO en een accommodatie. Bij congressen groot of klein is veiligheid altijd belangrijk. Veiligheid is een onderdeel van de organisatie, dus van ons werk.
Grote associatiecongressen zullen zeker niet verdwijnen! Ze worden juist steeds professioneler en zijn ook genoodzaakt om alle veiligheidsaspecten en regelgeving in acht te nemen.

Duidelijke uitspraken en antwoorden van deze zeer ervaren professionele congresorganisatoren uit het team van Pauwels Congress Organisers. De toekomst zal uitwijzen op welke punten we hun visie kunnen delen.

©Redactie CongresWereld

Plaats op:
Datum: 21 januari 2016
Gerelateerde artikelen  
03-02-2016 Nieuws Michiel Lindenbergh heeft duidelijke visie over toekomst congres en vergaderbranche …
16-09-2015 Nieuws Lezerspanel: do NOT beam me up ..
17-02-2007 Nieuws MPI & American Express: Onderzoek voorspelt stijging in congressen en vergaderingen …
11-10-2013 Nieuws Kennisambassadeurs ingezet voor promotie Rotterdam als internationale congresbestemming …
05-02-2007 Nieuws Vaste werkplek heeft langste tijd gehad
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,84 seconden.